Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiArtă peste tot: povestea lui Paul Cordoş şi a ArtBending-ului

Artă peste tot: povestea lui Paul Cordoş şi a ArtBending-ului

Arta poate lua multe forme. Ea este prezentă ȋn tot ceea ce ne ȋnconjoară, chiar şi ȋn lucrurile simple. E nevoie doar să ştii cum să priveşti.

Povestea aceasta este despre Paul Cordoş, un om simplu, la fel ca noi, dar totuşi diferit prin viziunea lui, prin care a reuşit să transforme sârma dintr-un simplu material ȋn adevărate opere şi i-a dat ocazia de a ne spune ȋntâmplări şi mărturii ale vieţii. Vocea lui se ȋmpleteşte deseori cu cea a sârmei şi, ȋmpreună, ne poartă printre diferite personaje, fragmente şi ne dezvăluie o altă formă de artă.

Nu ştiu dacă vorbim de artă modernă, clasică sau renascentistă – este ȋnsă clar că vorbim despre cum pasiunea unui om s-a transformat ȋntr-o meserie şi, ȋn cele din urmă, ȋntr-o altă formă de entertainment.

Paul şi-a ȋnceput drumul acum 17 ani dintr-o ȋntâmplare. Pe vremea când era student a fost rugat de către o colegă să o ajute să confecţioneze un abajur din sârmă. Se poate spune că acela a fost momentul ȋn care s-a ȋndrăgostit iremediabil de această practică, momentul lui de aha!. Abajurul a fost extrem de lăudat şi asta a fost unul dintre motivele care i-au dat curaj să pornească pe acest drum. Celelalte sunt ȋn mod sigur ambiţia, pasiunea, poate chiar şi puţină ȋncăpăţânare.

S-a apucat de ȋnvăţat, de meşterit – nu este nici primul şi nici ultimul art bender de pe Glob, dar el este al nostru. Creaţiile lui sunt o piatră de temelie din arta oraşului nostru, ba chiar a ȋntregii ţări. Cel mai greu lucru şi punctul lui de start a fost cum să facă un cerc perfect sau o linie dreaptă dintr-un fir de sârmă. Acum, pe lângă, lucrează să creeze poveşti prin mai puţină manipulare a sârmei. Şi tind să cred că nu va mai dura mult până vom vedea şi o astfel de lucrare.

El ȋndoaie sârmă pentru noi. După cum spune chiar el, arta nu aparţine artistului care o creează – ea aparţine ȋntregului public, ea apare ca să aducă un zâmbet şi să spună o poveste.

Aşa ȋşi creează Paul lucrările.

A găsit chiar şi un mod de a face entertainment din asta. Show-urile lui de #LiveBending au fost apreciate de către toţi privitorii, iar pentru el, acesta a fost un mod prin care şi-a dat seama cât de important e să transmiţi un mesaj prin a fi tu ȋnsuţi, fără să te schimbi pentru ceilalţi, ci mai degrabă, să ȋi ajuţi pe ei să te ȋnţeleagă.

Povestea vieţii lui atârnă de un fir de sârmă – acest fir l-a dus prin diferite locuri, l-a ȋnvăţat adevărate lecţii de viaţă şi i-a dat ocazia să ajungă acolo unde şi-a dorit. E genul de om meticulos care va petrece timpul necesar ca sârma să ne transmită mesajul corect.

 

Pe Paul ȋl găsiţi aici şi aici.

Video Credit: The Artist on my Street

PS La sfârşit, ne-a făcut şi nouă şi vouă o mică amintire.

Mai Multe

More article