Poveşti de binePoveşti cu mâncareAltfel de ouă de Paşti

Altfel de ouă de Paşti

E Joia Mare, ziua în care, prin tradiţie, se vopsesc ouă de Paşti. Fie că aţi optat pentru metode tradiţionale de vopsire a ouălor, că vi se par mult mai practice pliculeţele cu vopsea sau că vreţi ouă fashion, important este să asociaţi rezultatului muncii voastre, adevărata semnificaţie a acţiunii: bucuria veştii Învierii lui Isus!

Dacă vreţi să vopsiţi ouăle prin metode tradiţionale, adică folosind doar frunze şi flori, m-am gândit să vă fac o listă scurtă cu ce aveţi nevoie pentru a obţine ouă frumos colorate, fără substanţe care să vă afecteze sănătatea. Aşadar, iată lista de culori care pot fi obţinute din fierberea plantelor. Nu uitaţi ca în apa în care fierbeţi plantele sau florile, să adăugaţi şi două linguri de oţet:

 

  • Rosu deschis:coajă de ceapă roşie, sfeclă proaspătă
  • Portocaliu:coajă de ceapă albă sau morcovi
  • Galben:morcovi, flori de gălbenele, coajă de măr, coajă de portocale sau lămâie, morcovi
  • Verde:secară crudă de primăvară, mentă, foi de spanac
  • Albastru:frunze de varză roşie
  • Maro:frunze de nuc, ceai negru sau cafea

 

La bunica la ţară, încă se mai fac ouă roşii ce poartă amprenta frunzelor de sezon: frunze de trifoi, de exemplu, se pun pe un ou care se introduce într-o bucată de ciorap ce se leagă cu aţă şi aşa se pune la fiert în vasul cu apă colorată.

ou cu frunze

 

Am şi câteva idei îndrăzneţe de ouă fashion, aşa le-am spus eu, care sunt spectaculoase ca şi imagine şi pe care vă veţi îndura mai greu să le spargeţi. Şi totuşi…

Mie mi-a plăcut tare mult acest tip de ou de Paşti. Se face foarte simplu: se dă cu o pastă uşoară de lipit şi se introduce apoi într-un bol cu bombonele mici, mici şi colorate:

oua cu bomboane

O altă metodă prin care se pot face ouă speciale de Paşti este cea prin care oul se înveleşte într-o cravată veche, foarte viu colorată, ar fi de preferat ca acea cravată să fie de mătase şi care apoi se pune la fiert, în mod obişnuit, într-un vas cu apă şi puţin oţet.

De ouăle acestea ce ziceţi? Ar fi perfect dacă aţi fierbe mai întâi oul şi abia pe urmă să îl îmbrăcaţi în aţă colorată. Sigur, e un pic mai greu să le mâncaţi, dar nu imposibil. Însă, cu siguranţă, vor fi ouăle vedetă de pe masa de Paşti!

oua colorate

Şi ouăle pline de seminţe mi-au plăcut tare mult…procedura e identică cu cea în care înveliţi oul în bombonele colorate.

oua cu seminte

Destul de simplă trebuie să fie operaţiunea ce va avea ca şi rezultat ouăle în alb şi negru. Folosiţi un marker şi daţi frâu liber imaginaţiei:

oua in alb si negru

Sau aşezaţi-vă în faţă paleta cu markere colorate, aici dacă veţi avea şi ajutorul celor  mici, atunci întreaga activitate va fi una pe cinste:

oua cu carioca

 

Iar dacă mi-au scăpat alte practici pe care voi le folosiţi deja, vă invit să postaţi aici ideile voastre. Până una alta…spor la treabă!!!

 

Angel

Mai Multe

More article