Poveşti din ClujClujul vintageAccidente de circulație în Clujul interbelic

Accidente de circulație în Clujul interbelic

La sfârșitul anilor ’20 ai secolului trecut, în Cluj erau înscrise în circulație mai bine de 1.000 de mașini, între care figurau automobile proprietate personală, taximetre și autobuze. Numărul accidentelor era totuși îngrijorător (30 de accidente înregistrate în lunile mai și iunie 1929), iar cauza era viteza prea mare. Oamenii veniți din satele dimprejurul Clujului sau cei care trăiau în zonele mărginașe ale orașului, nu erau obișnuiți cu mașinile, astfel că nu erau atenți, iar șoferilor le erau extrem de dificil să-i ocolească ori să oprească pentru a evita accidentele. Pentru conducătorii auto care mergeau pe drumurile de la periferia Clujului, condusul era o aventură care se solda de multe ori cu accidentarea unor animale provenite din gospodării, care ieșeau în voie pe drum. Victimele cele mai frecvente erau păsările de curte, dar erau și animale mai mari (porci sau vite, care nu puteau fi evitate prea ușor), iar proprietarii acestora erau extrem de revoltați de existența automobilelor.

Autobuzele, între care cele mai multe erau mașini de transport din perioada Primului Război Mondial, carosate și adaptate transportului de persoane, erau la fel de periculoase. Frânele uzate erau cele mai frecvente defecte ale acestor autovehicule care primejduiau viața călătorilor, dar și a celor care se aflau pe marginea drumului.

În anul 1931 s-a petrecut un accident grav în care un camion care urca dealul Vlădeasa s-a defectat, șoferul a sărit de la volan, iar mașina a mers înapoi, răsturnându-se la un moment dat pe marginea drumului. Mulți au reușit să sară din remorca vehiculului, accidentându-se în cădere, iar o femeie a fost scalpată de scândurile băncilor amplasate în remorcă, pe care oamenii erau așezați în timpul transportului.

Iată că începuturile aglomerării arterelor urbane are o vechime de peste 90 de ani și chiar existența unui număr de numai 1.000 de mașini pe drumurile Clujului a cauzat ample nemulțumiri și probleme.

Mai Multe

More article