Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiZiua Internațională a Voluntarilor

Ziua Internațională a Voluntarilor

Suntem în luna decembrie. O lună plină de sărbătoare și de fapte bune, iar dacă ar fi să rezumăm această lună în câteva cuvinte, majoritatea am alege celebrul vers ,,It’s the most wonderful time, of the year”.  Așadar, ce perioadă ar fi fost mai potrivită pentru  celebrarea voluntariatului și a celor care fac fapte bune pentru societate pe tot parcursul anului, dacă nu această lună?

Începând cu anul 1985, în data de 5 decembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Voluntarilor, fapt care marchează importanța și necesitatea implicării benevole a oamenilor în acțiuni ce au ca scop comun facerea de bine. Indiferent că fac parte din diverse organizații sau ONG-uri, voluntarii sunt cei care se oferă de bună voie să lase societății roadele muncii lor, fără a fi remunerați. Prin urmare, vă invit să aflăm de ce aleg oamenii să se implice în astfel de acțiuni și care este adevărata răsplată.

Când eram în liceu, aveam un motto pe care l-am auzit și după care m-am ghidat de-a lungul drumui meu cu voluntariatul: ,,Dacă nu mă implic pentru mine, o fac pentru colegul de bancă, și dacă nu o fac pentru colegul de bancă, o fac pentru cel care va sta în locul și în banca mea peste câțiva ani de zile”. Acestea au fost câteva dintre cuvintele pe care Claudia Drăgan mi le-a spus atunci când am întrebat-o de ce a ales să se implice în acțiuni de voluntariat.

,,Voluntariatul înseamnă pentru mine cea mai bună decizie pe care am luat-o încă de la o vărstă fragedă, tocmai pentru că a contribuit la dezvoltarea mea extrem de mult. Faptul că am început când aveam 14 ani în ONG-uri de la mine din oraș și am continuat până acum, în organizațiile studențești de la facultate, mi-a arătat cât e de important să te implici pentru o cauză și pentru alți oameni. Voluntariatul nu mi-a adus doar experință și dezvoltare pe plan personal și în special profesional, ci mi-a adus și o mulțime de prieteni, colegi de cameră la cămin și momente care o să îmi rămână întipărite în minte pentru mult timp de acum încolo, pentru că mi-a arătat ce înseamnă să lucrezi în echipă, ce înseamnă să coordonezi o echipă dar și cum e să primești la finalul zilei apreciere pentru munca pe care o depui. Am învățat că facem proiecte pentru oameni, pentru comunitate și nu pentru premii sau pentru titlul de ,,cei mai buni”, am învățat să las de la mine atunci când e nevoie și să îmi exprim părerea atunci când ni se spunea să nu o facem.” Claudia Drăgan, voluntar al Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

Atunci când spunem voluntar, facem referire la persoanele care prin munca și implicarea lor, oferă societății o gură de aer proaspăt, un sprijin real și o dovadă a faptului că fiecare dintre noi are puterea de a transforma lumea într-un loc mai bun.

,,Voluntariatul este modul prin care individul sprijină evoluția comunității. Prin programele de voluntariat ajungi să cunoști oameni noi, de o valoare morală ridicată, iar aceștia vor contribui la dezvoltarea ta pe plan personal.” George Cernucan, Fundația Motivation România.

Discutând cu diverși voluntari, am aflat faptul că de la dorința de implicare până la acțiune este nevoie de un singur pas care odată făcut te duce pe un drum înapoi către tine. Acțiunile de voluntariat le oferă membrilor lentile noi prin care privesc lumea înconjurătoare dar și perspective noi asupra propriei lor identități și asupra rolului pe care ei înșiși îl joacă în societate.

Indiferent de organizațiile în care activează, voluntarii au cu toții un lucru în comun: dorința de a munci pentru binele comun al societății.

,,Curiozitatea a fost cea care m-a împins să aleg să fac voluntariat și acum după mult timp pot să spun că sunt mândră de mine și de curajul pe care l-am avut să încerc. Voluntariatul a devenit parte importantă din mine, îmi place că pot să mă dezvolt atât personal cât si profesional, îmi place că pot să aflu informații utile și că pot da înapoi comunității din care fac parte.  Încerc cât de mult pot să îndemn oamenii din jur să meargă cel puțin o dată la voluntariat, deoarece prin această acțiune se pot descoperi pe ei înșiși cu defecte dar și cu calități, pot descoperi la ce sunt buni. Voluntariatul reprezintă o cale către tine, prin tine și o cale către o societate mai bună.  Personal nu cred că exista o lume ideală, orice ne-am imagina are momente bune, dar și rele și trebuie să înțelegem că așa este viața. Voluntariatul te învață asta, te învață să fi recunoscător pentru ceea ce ai, să apreciezi micile bucurii ale vieții și să înțelegi că portretizarea aceasta a lumii, în modul în care o facem, este impusă de limitările noastre, de care trebuie să ne desprindem.” Alina-Paula Chiorean, voluntar al Organizației #EuGândesc.

Mai Multe

More article