Habib Bourguiba și florile de iasomie
Habib Bourguiba a fost primul președinte al Tunisiei, între anii 1957-1987. A studiat dreptul și științele politice la Paris. O personalitate marcată de laicitate, bun orator, influențat de sociologul Auguste Comte, Habib Bourguiba s-a căsătorit cu văduva unui general francez și la întoarcerea în Tunisia a întemeiat un mic partid cu intenția de a obține în timp independența Tunisiei față de Franța. Tot el a inițiat ziarul Vocea Tunisianului prin care își făcea cunoscute ideile progresiste.
S-a concentrat pe dezvoltarea învățământului, pe dezvoltarea economică, precum și pe modelarea societății tunisiene în sensul echilibrării statutului social al femeilor cu cel al bărbaților. A fost numit întâi Prim Ministru și ulterior a devenit Președinte. În plan extern a fost adeptul politicii în etape, practicând o politică echilibrată, ceea ce a făcut din Tunisia o excepție între țările arabe.
Bourguiba a adoptat Codul Statutului Personal, prin care a abolit poligamia. Societatea tunsiană actuală reprezintă în mare parte un produs al politicii practicate de Habib Bourguiba, al reformelor pe care acesta le-a realizat din postura de lider absolut, ne informează ghidul nostru.
Habib Bourguiba a murit în anul 2000, iar trupul său neînsuflețit a fost depus în Monastir, în mausoleul care îi poartă numele, o clădire monumentală construită în stil arab modern încă din timpul vieții fostului președinte, considerat părintele Tunisiei independente.
În perioada 1987-2010 președintele țării a fost Ben Ali, iar în urmă cu opt ani în Tunisia a avut loc așa-numita Revoluție de iasomie, care dat startul primăverii arabe.
Despre iasomie am scris mai demult, când Mi-am dăruit iasomie – darul lui Dumnezeu. Pe atunci nu știam că iasomia este floarea tradițională a Tunisiei. Am aflat recent, când la aterizarea pe aeroportul Habib Bourguiba din Monastir am fost întâmpinați cu buchețele de iasomie. Cu parfumul ei proaspăt și seducător, e recunoscută drept floarea fericirii, purtătoare de noroc, simbol al speranței și al iubirii, al grației și eleganței feminine.
Și am mai aflat ceva: florile de iasomie sunt și simbolul iubirii dintre doi oameni aparținând unor culturi diferite. Demult, un soldat francez aflat în Tunisia s-a îndrăgostit de o frumoasă prințesă berberă. Se spune că povestea lor era înmiresmată pe-nserat cu parfumul florilor de iasomie din grădinile de pe malul Mediteranei. Fost-a iubirea lor împărtășită, nu se știe…
Aurora Monica Oprișe
- Malta, insula de miere (IV) - 23 sept. 2019
- Malta, insula de miere (III) - 9 sept. 2019
- Malta, insula de miere (II) - 28 aug. 2019