Poveşti din ClujTinerii frumoși ai Clujului - Alexandru Gaiță (limba italiană)

Tinerii frumoși ai Clujului – Alexandru Gaiță (limba italiană)

Am învățat italiana de nevoie și, după un timp, e normal că dacă esti bun la ceva să îți și placă”

Cam așa se rezumă experiența lui Alex când vine vorba de limba italiană. Alex e doar pentru prieteni. Diplomele sunt semnate cu numele de Alexandru Gaiță, al unui băiat care a învățat italiana din nevoia de a-și face prieteni în țara cu formă de cizmă. Să adormi în România și să te trezești în Ţara Pastelor, după o călătorie în care bagajul de prieteni ți-a rămas în punctul din care ai plecat, e dificil pentru un puști, însă dacă natura te-a făcut sociabil, nu îți rămâne decât să devii bilingv.

Pe oricine motivează premiile, însă și excursiile pentru premianți și toate facilitățile”

Nu vrea să se laude cu talentul pe care îl are și încearcă să se ascundă după ideea premiilor, însă multele sale diplome atestă că are o înclinație înspre limbi străine. Profesorii și-au dat seama de acest lucru, iar în clasă, în școala generală, a fost oarecum privilegiat, însă și-a meritat pe deplin piedestalul.

Teste naționale promovate cu note mari, o olimpiadă de italiană cu locul I și ieșiri cu prietenii, fiindcă şi viața socială este extrem de importantă.Cam acesta este rezumatul unui an de studiu intens, însă trăit și ca adolescent înconjurat mereu de prieteni.

„În timpul liber ascult muzică, ies cu prietenii și îmi place să înot.”

Din clasa a 7-a a început să participe la olimpiada de italiană. A zis că merită să își încerce norocul, iar acesta i-a surâs, căci s-a întors acasă cu premiul al doilea la faza națională. Iar dacă acest lucru a fost cu putință, și-a propus ca în anul în care toți colegii sunt stresați de alegerea unui liceu care să îi formeze pentru visul lor, el aprofunda limba romanică. Și roadele nu au întârziat să apară, căci s-a întors acasă cu locul I. Nu își neglijează celelalte materii, însă se axează pe cele care i se par relevante pentru ceea ce vrea să devină, pilot de avion.

„Mi-ar plăcea să devin pilot, mai ales că călătorești foarte mult, vizitezi toată lumea”

Și dacă ar fi să aleagă între cariera de pilot și altceva, acel altceva ar fi o carieră militară, cu ordine și disciplină. Nu visează la viitor căci profită de fiecare oportunitate oferită de prezent.          

Colegii, prietenii și chiar profesorii îl apreciază pentru ceea ce face, iar privilegiile și facilitățile oferite îl ambiționează pentru a se menține pe lista olimpicilor clujeni. După 4 ani petrecuți în sistemul de învățământ italian preferă, fără doar și poate, sistemul românesc. Inspiră libertate prin toți porii, iar acest lucru și-l manifestă prin rebeliunea specifică vârstei dar mai ales prin dorința de a controla și de a fi stăpân pe cunoștințele lui. De aceea a ales sistemul nostru de învățământ, căci nu te îngrădește, precm o face cel din Italia.

E foarte încrezător în propriile forțe și este convins că poate lua deciziile cele mai bune pentru el chiar dacă nu este supravegheat 24 de ore din 24.

A făcut o pasiune pentru italiană și pentru locul de învingător și doar pentru acestea sacrifică ieșirile cu gașca de prieteni, de care vorbește cu foarte multă mândrie.

Mama este principalul susținător, iar pentru ca Alex să nu uite italiana, în vacanțe, cele mai multe dintre ele și le petrece în peninsula cu formă de cizmă. Un moment bun de relaxare și de reîntâlnirea cu prietenii rămași acolo. „Nu sunt schimbat cu poziția mea de olimpic. Singura diferență era că nu plecam o săptămână pe an de acasă, în rest eram același cu toți oamenii din jur…”

7 COMENTARII

  1. Felicitari Alexut!Esti un baiat grozav!Tine o tot asa!Cinste mamei tale care te sustine !

    • Multumesc din suflet Danut ! Am noroc cu mama si am onoarea sa am cei mai buni nasi din lume ! Va pup !

Comments are closed.

Mai Multe

More article