Poveşti din ClujAu trăit fericiți... dar nu până la adânci bătrâneți! Legenda contesei de...

Au trăit fericiți… dar nu până la adânci bătrâneți! Legenda contesei de Rhedey

Pe colțul sud-vestic al Pieței Unirii, în apropierea fostului Hotel Continental, se află o clădire spectaculoasă, numită Palatul Rhedey.

Povestea acestei clădiri începe la sfârșitul secolului al XVII – lea, moment în care Sara de Bulceșd, soția căpitanului suprem al orașului, Laszlo Szekely, a unificat cele trei imobile alăturate de pe actuala stradă Napoca într-unul singur.

Prin căsătorie apoi prin cumpărare, casa va aparține familiei Rhedey.

Un lucru demn de menționat este faptul că, în acest palat a copilărit și și-a desăvârșit educația frumoasa Claudine Rhedey, stră-străbunica reginei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Claudine s-a născut la finele anului 1812 la Sângorgiu de Pădure, dar și-a petrecut adolescența în minunatul Cluj.

Deși era curtată de o mulțime de feți-frumoși de-a lungul vieții, tânăra contesă a avut ochi doar pentru un singur cavaler, ducele Alexandru de Württemberg pe care la cunoscut la un bal din Viena.

Tradiția orală ne spune că între cei doi a fost dragoste la prima vedere și chiar dacă tatăl Claudinei s-a împotrivit căsătoriei acestora, tinerii îndrăgostiți și-au unit destinele prin sfânta taină a căsătoriei, iar rodul dragostei lor au fost două fete: Claudine și Amelie și un moștenitor, Francisc.

Au trăit fericiți… dar nu până la adânci bătrâneți!

Moartea Claudinei stă însă sub semnul întrebării. Unele surse susțin că delicata contesă ar fi murit în urma unui accident de călărie, altele spun că dorul de soț a îndemnat-o să îl urmeze la Viena, pe vremea când era însărcinată cu Amelie, iar din cauza oboselii și a repetatelor sângerări ce au cauzat nașterea prematură a Ameliei, contesa ar fi murit. Cert este că și-a dorit să fie înmormântată la Sângeorgiu de Pădure într-un sicriu de plumb, în cripta familiei Rhedey.

Care este totuși legătura între o contesă româncă căsătorită din dragoste cu un duce german și casa regală a Angliei? Ei bine, după cum am amintit mai sus, din căsătoria Claudinei cu Alexandru au rezultat trei urmași.

Francisc a devenit Prinț de Teck și s-a căsătorit cu Prințesa Mary Adelaide de Cambridge cu care a avut patru copii. Una dintre fete, Victoria Mary Augusta Louise Olga Pauline Claudine Agnes a devenit în 1893 soția Ducelui de York, care avea să fie viitorul rege al Regatului Unit George al V-lea.

Împreună au avut șase copii, printre care și George al VI-lea, răposatul tată al Reginei Elisabeta a II – a, a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Concluzionez prin expunerea următoarei afirmații: povestea Palatul Rhedey din „inima Transilvaniei”, frumoasa „contesă inimilor” și Coroana Britanică, formează ecuația perfectă!

 

Alexandra

Mai Multe

More article