Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariSurpriza din baie. Preluare din volumul Povești cu final neașteptat

Surpriza din baie. Preluare din volumul Povești cu final neașteptat

Îmi petreceam vacanța în Franța. Era prima zi și doream să văd cât mai multe. Colegii mei de serviciu m-au sfătuit să vizitez Centrul Cultural Georges Pompidou, unde se afla expoziția Brâncuși. Vedeam pentru prima oară, în original, lucrările celebrului nostru compatriot. Eram mândru că sunt român, că am aceeași origine cu nobilul țăran din Gorj și priveam „Sărutul” cu ochi nesățioși.

O femeie s-a apropiat de mine, i-am privit buzele și aș fi dorit să o sărut. Eram sub influența capodoperei.

– Și dumneavoastră îl iubiți pe Brâncuși? m-a întrebat în franceză.

I-am răspuns că sunt român. A fost încântată, eram primul român pe care îl cunoștea. Vorbesc bine franceza, așa că ne-am înțeles foarte bine. I-am spus că e prima zi petrecută la Paris, și ea mi-a propus să-mi fie ghid. Am acceptat cu multă plăcere, deoarece nu arăta rău.

Ne-am plimbat pe Champs-Elisees; Yvonne, așa o chema, era un adevărat ghid. Îmi arăta fiecare clădire, făcându-mi istoricul ei. La prânz, ca sa-mi producă o surpriză, m-a dus la restaurantul românesc „Doina”. A comandat specialități ale bucătăriei românești, am băut vin, bineînțeles de-al nostru, Cotnari. Mă simțeam în al nouălea cer, fata era plină de bani, era draguță, iar eu plin de dorințe.

După masă ne-am dus la Versailles. A fost minunat.

Spre seară am făcut o plimbare în Place Pigalle, locul unde „frumosul” infirm Henri de Toulouse Lautrec își găsea subiecte pentru minunatele sale picturi.

Yvonne era foarte cunoscută în Palace Pigalle, era salutată la tot pasul. Am cinat la Moulin – Rouge. Și de data aceasta, Yvonne m-a răsfățat: caviar, languste stropite din belșug cu Cordon Rouge. Spectacolul pe care îl urmăream printre paharele de șampanie era lasciv, făcând sângele să-și schimbe viteza. Am mai comandat o sticlă, apoi am dansat și noi, îmbrățișați ca și cum ne-am fi cunoscut de multă vreme. Ne-am sărutat cu patimă. Târziu în noapte, un taxi ne-a dus la locuința Yvonnei. Am băut cognac și eram deja destul de amețit. Yvonne m-a dezbrăcat, aplicându-mi sărutul francez; doar eram în Franța. Mi-a făcut o mare plăcere. Apoi am adormit.

Dimineața m-am trezit cu o durere de cap – cauza era clară, șampania. Yvonne era în baie, am deschis ușa încet dorind să-i fac o surpriză. Surpriza am avut-o eu, tocmai se bărbierea.

Peste noapte îi crescuse barba.

 

Ucu Bodiceanu

Mai Multe

More article