Poveşti din ClujClujul vintagePrimul om care a traversat în zbor Atlanticul fără escală, în vizită...

Primul om care a traversat în zbor Atlanticul fără escală, în vizită la Cluj

De origine suedeză, Charles Lindbergh era la 25 de ani comandant în aviația Gărzii Naționale a statului Missouri. La 12 mai 1927, pilotul a zburat din California de la baza din San Diego până la New-York, străbătând continentul nord american de la vest la est în 21 de ore, având o viteză medie de 200 km/h.

Această reușită l-a determinat să se înscrie pentru premiul de 25.000 de dolari instituit pentru prima persoană care va izbuti să traverseze în zbor Atlanticul fără escală. Până la reușita lui, oceanul care desparte continentul american de cel european, mai fusese traversat de patru ori, însă cu opriri.

 

Pornind seara într-o zi de vineri din New-York, Lindbergh a ajuns sâmbătă noaptea la Paris după un zbor de 28 de ore fără oprire deasupra Oceanului Atlantic, după ce cu doar o săptămână înainte, doi piloți francezi, Nungesser și Coli dispăruseră fără urmă în apele oceanului încercând același traseu.

 

Unul dintre saloanele „Bufniței” a luat numele celebrului aviator

Fiind în vizită la Cluj în anul 1938, Lindbergh a luat masa împreună cu soția sa la Restaurantul Bufnița/Bagolyvár. Pentru a răsplăti onoarea de a fi cinat acolo, proprietarii au denumit o sală a localului cu numele acestui mare temerar american.

În scurta lor ședere la Cluj, Charles și Anne Lindbergh au fost oaspeții profesorului Iuliu Hațiganu, care i-a însoțit în oraș și prin împrejurimi.

 

Mai Multe

More article