Poveşti din ClujClujul vintageObeliscul Karolina – monumentul care a falimentat un magistrat

Obeliscul Karolina – monumentul care a falimentat un magistrat

Dorind să întărescă loialitatea supuşilor din Transilvania, împăratul Francisc I şi împărăteasa Karolina Augusta au întreprins în anul 1817 o vizită în Bistriţa, Dej şi Cluj.

Ajuns în oraşul de pe malul Someşului Mic, cuplul imperial a fost primit la palatul guvernatorului Bánffy György. Francisc I a fost cel de-al doilea reprezentant al Casei de Habsburg care vizita Clujul, lucru care i-a entuziasmat pe locuitorii urbei.

Dorind să păstreze mereu vie amintirea acestui eveniment, s-a dorit ridicarea unui monument demn de imaginea unor capete imperiale.

Conceperea şi ridicarea unei opere de o asemenea amploare implică şi nişte costuri uriaşe care au făcut ca proiectul să se împotmolească. Salvarea a venit de la procurorul Clujului Topler Imre care animat de dorinţa de a fi înnobilat a finanţat lucrările. Astfel după 14 ani de la vizita imperială, obeliscul era dezvelit în Piaţa Mare a oraşului (actuala Piaţa Unirii).

Ca o ironie, după ce şi-a cheltuit averea pentru a ridica acest monument, Curtea din Viena a refuzat să-i acorde titlul de nobil, astfel că magistratul, în ciuda fidelităţii şi loialităţii demonstrate cu atâta sârguinţă a rămas un om de rând, nefiind primit în rândurile nobilimii.

Înalt de 10 m, obeliscul înfăţişează pe trei dintre laturile sale imagini ale vizitei imperiale la Cluj, iar pe a patra o inscripţie în limba latină în care este folosit numele latinizat al Clujului, CLAUDIOPOLIS.

Hazliu este faptul că litera C a căzut la nici 50 de ani de la ridicarea monumentului, astfel că se poate citi că vizita imperială a avut loc în LAUDIOPOLISs, adică oraşul lăudăroşilor.

Mai Multe

More article