Poveşti din ClujClujul vintageCând crima pasională era iertată de justiţie

Când crima pasională era iertată de justiţie

Născut la Lugoj în 1895, Traian Grozăvescu a urmat atât cursurile Facultăţii de Drept din Budapesta, cât şi pe cele ale Academiei de Muzică. Nefiind atras de cariera juridică şi fiind înzestrat cu o voce extraordinară, era răsfăţatul Operelor din Viena, Budapesta şi Berlin.

Aclamat ca o revelaţie a epocii sale, marii muzicieni Richard Strauss, Franz Schalk sau Arturo Toscanini îl preţuiau profund.

Semnând un acord pe patru ani cu Metropolitan Opera din New York, Traian Grozăvescu, vedeta scenei mondiale nu mai apucă să onoreze acest contract, deoarece este împuşcat mortal pe 15 februarie 1927 la Viena de către soţia sa Nelly.

Întrucât legea austriacă de la acea vreme grația crimele săvârșite din gelozie, soția sa a fost absolvită de orice vină. La aflarea veștii că tribunalul din Viena a absolvit-o pe criminală de orice pedeapsă, marea masă de cetățeni care aștepta cu sufletul la gură un verdict care să pedepsească fapta uciderii celui considerat „Noul Caruso”, a dat foc Palatului Justiției.

Dr. Ancuța-Lăcrimioara Chiș
Manager Asociația Clujul de altădată

Mai Multe

More article