Poveşti de călătorieImpresii din Tunisia - Prima întâlnire cu Sahara (VIII)

Impresii din Tunisia – Prima întâlnire cu Sahara (VIII)

Călătoria prin Tunisia continuă cu o nouă aventură: ne pregătim pentru o excursie în deșert. Am ajuns aseară și am înnoptat în Douz, la porțile Saharei. Ieri am făcut o tură cu cămilele, la lăsarea serii.

A fost o noapte liniștită. Sunetele deșertului se auzeau din curtea interioară a Hotelului Sahara Douz, iar eu mă simțeam ca într-o povestire din „1001 de nopți”. Așteptasem cu sufletul la gură călătoria în Sahara. Și iată-mă acum gata de drum.

Urcăm într-o Toyota albă. Suntem un grup de peste douăzeci de mașini și avem cu noi escorta poliției turistice tunisiene.

Șoferul nostru e Riad, o namilă de om care zâmbește cu gura până la urechi. El mi-a înfășurat năframa de cașmir în jurul capului, precum poartă tuaregii.

Riad poartă o năframă albastă și ne explică de îndată ce pornim la drum că avem în dreapta Munții Atlas, iar urma noastră se așterne Chot El Djerid, un lac sărat care în această perioadă a anului este secat.

 

Ne arată un miraj. Muntele din depărtare pare că plutește deasupra unei ape. Mă uit și nu-mi vine a crede. Auzisem de mirajele din deșert și acum vedeam unul. Lumina soarelui se reflectă în nisip iar imaginea rezultată e percepută de la distanță de ochiul uman precum o întindere albastră de apă.

Poposim la Oaza Chebika, o oază montană situată în apropierea graniței cu Algeria. Aici se află un sat de lut, vechi, care a fost distrus parțial de inundații în anii 60. În prezent mai locuiesc în sat câteva familii care se ocupă cu agricultura și meșteșugurile, vânzându-și produsele turiștilor care ajung să viziteze oaza.

Alt popas este Mos Espa, platoul de filmare pe care s-au turnat scene din Războiul Stelelor, la care ajungem după o incitantă tură off-road printre dunele Saharei.

Iau în palme nisipul auriu să-i simt căldura și textura fină. Îi mulțumesc că ne-a primit și îi promit c-am să revin.

Riad ne conduce înapoi și-n fața ochilor se perindă acum monoton tundra traversată pe ici-colo de câte-n grup de dromaderi.

Ultimele postari ale lui Monica Oprise (vezi toate)

Mai Multe

More article