Poveşti din ClujClujul vintagePrima farmacie a Clujului

Prima farmacie a Clujului

Prima farmacie a Clujului, locul unde se vindea elixirul dragostei, dar și praf de mumie pentru viață lungă

Situată pe latura nordică a Pieței Unirii, la intersecția cu Strada Ferdinand, Casa Mauksch–Hintz adăpostește cea mai veche farmacie a Clujului. Odată cu expansiunea orașului și construirea noilor ziduri de apărare, aici a fost ridicată o primă casă, a cărei pivniță se păstrează aproape integral. Casa are azi forma literei L și un subsol fascinant care se întinde nu doar sub întreaga suprafață a imobilului, ci și sub o parte a curții.

Familia Mauksch, farmaciști originari din Špiš au achiziționat casa, dându-i o nouă înfățișare, modelând fațada principală: parterul era prevăzut cu striuri orizontale, iar etajul era ornamentat cu lezene și pilaștri. Pictura murală de factură barocă, unică în Transilvania, conține patru reprezentări simbolice, sub forma a două medalioane ovale și două medalioane în formă de inimă. Într-unul dintre medalioanele ovale apare Arborele Vieții încadrat de șerpii lui Esculap, în cel de-al doilea este o ramură înfrunzită de pe care veghează un cocor cu o piatră în ghiare, pentru ca în medalioanele în formă de inimă (identice) să fie înfățișate două cornuri ale abundenței care încadrează o coroană.

Clădirea a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, datată în anul 1573. La începutul secolului al XIX-lea, casa a intrat în posesia familiei Szláby, pentru ca în 1851 să fie moștenită de membrii familiei Hintz care au fost proprietari până în anul 1949 când imobilul a fost naționalizat. În anii ’50 ai secolului trecut, pentru fluidizarea traficului pietonal, camera de la colțul clădirii a fost transformată în pasaj.

În anul 1954, profesorul Lucian Bologa a fondat Muzeul Farmaciei, în fapt Colecția de Istorie a Farmaciei, subordonată Muzeului de Istorie a Transilvaniei. La originea acestei inițiative se află colecția profesorului universitar Gyula Orient, care a expus-o pentru prima dată în anul 1904 la Muzeul Ardelean. Ulterior colecția a fost îmbunătățită cu exponate din secolele XVI-XIX din domeniul farmaciei de pe tot teritoriul Transilvaniei.

Istoria preparatelor farmaceutice este fascinantă, oamenii utilizând de-a lungul timpului diverse substanțe pentru tratarea bolilor. Dacă pentru conservarea frumuseții era indicat praful de nestemate, glandele anale de castor erau recomandate pentru tratarea epilepsiei, febrei, dar și a holerei. Coaja de nucă înlătura senzația de greață, iar coralul mărunțit era recomandat celor cu oasele fragile. Praful de mumie, în jurul căruia s-au țesut multe legende legate de beneficiile sale exhaustive, era vândut la prețuri exorbitante deoarece se considera că prelungește viața, apărând omul de bolile cele mai crunte.

Farmacia vindea și o licoare afrodisiacă, denumită elixirul dragostei, în fond vin roșu, fiert, condimentat cu anason, scorțișoară și cuișoare, ambalat într-o sticluță frumos ornamentată. Se spune că doritorii achiziționau acest lichid, unii crezând că persoana iubită de ei se va îndrăgosti iremediabil, alții pentru a întreține o pasiune pe viață.

Casa a fost retrocedată în anul 2013 moștenitorilor familiei Hintz, iar acum este într-un amplu proces de restaurare. După finalizarea lucrărilor, bogata colecție a Muzeului Farmaciei va fi din nou disponibilă pentru vizitare. Acest muzeu, unic în țară este o adevărată aventură și revelație: cărți vechi, recipiente, rețete, substanțe bizare, unguente minune, instrumentar care pare desprins dintr-o poveste de magie, toate completate de spațiul fabulos al casei care timp de secole primit între pereții ei îngrijorările oamenilor, farmaciștii trebuind să trateze cu preparate și formule alchimice, de la boli grave ale corpului, la suferințe severe ale sufletului.

Credit foto: Asociația Clujul de Altădată, fortepan.huLátható Kolozsvár – Orbán Lajos fotói a két világháború közötti városról, Exit Kiado, Kolozsvár, 2018

#ClujulDeAltadata

Mai Multe

More article