Poveşti de binePoveşti cu mâncarePanzerotti sau pizza prăjită în ulei. Rețeta lui Mattia.

Panzerotti sau pizza prăjită în ulei. Rețeta lui Mattia.

Panzerotto, în Italia, este parte din tradiția culinară caracteristică, în special, zonei din sud, mai exact din regiunea Puglia.

Rețeta este destul de simplă și se poate prepara în 30-45 de minute, dar trebuie să țineți cont de cele 2 ore necesare timpului de dospire.

Ingrediente pentru 10 panzerotti:

Blat:
300 gr apă
550-500 gr făină
15 gr drojdie proaspătă
20 gr sare

Umplutură:
300 gr mozzarella
150 gr sos de rosii 150gr
puțin oregano
300 gr prosciutto cotto

Pentru coacere:
1l de ulei de palmier sau florea soarelui

Etapa 1
Amestecați făina cu apă care trebuie să fie la temperatura camerei 18-22 de grade) și care se toarnă treptat.

O parte din apă, înainte de a o pune în făină, o amestecați cu drojdia. Odată amestecate, cele 3 ingrediente puteți adăuga sarea.

Este foarte important să puneți sarea numai după ați pus drojdia și compoziția este bine amestecată!

Trebuie să frământați până când aluatul are un aspect neted și moale.

Etapa 2

Din bucata de aluat desprindeți mai multe mingiuțe de aproximativ 80-90 de grame. Procedura este mai simplă dacă puneți făină pe mâini. Astfel, mingiuțele nu se vor lipi de piele.

Acum puneți toate mingiuțele pe o tavă tapetată cu făină pe care o băgați în cuptorul fără foc, la o temperatură de  25-30 de grade sau o acoperiți cu o bucată de pânză și o puneți în apropierea unei surse de căldură, timp de 2 ore.

Când aluatul și-a dublat dimensiunea, se poate spune că a dospit destul. Acum puneți-l în cuptorul stins. Trebuie să-l feriți de curenții de aer.

Etapa 3

Mingiuțele de aluat se întind cu sucitorul și se păstrează forma rotundă. În centru se pune mozarella tăiată în cubulețe, sos de roșii, puțin oregano și prosciutto cotto feliat subțire.

Etapa 4

Aceasta este etapa cea mai grea. Dacă nu e făcută corect, panzeretto s-ar putea deschide în timpul prăjirii. Practic, ovalul plin cu compoziție se îndoaie și se închide la margini prin apăsare cu degetele. Multă atenție sau puteți risca să inre sosul de roșii în uleiul încins… sau cum ar spune Mattia Carnesalli:

Duce la aruncare produsului și la destulă gălăgie din causa că sos de roșii vine în contact îu ulei. Trebuie închis aluat apasat bine cu degetele și apoi întors încă o dată bordura și apăsat iar cu o furculiță.

panzerotti

Am ajuns la momentul coacerii. Se pregătește o cratiță ușor adâncă. Se pune uleiul încălzit până la o temperatură de 170-180 de grade.

Este foarte important ca uleiul să fie fierbinte pentru că, astfel, produsul nu va absorbi prea mult ulei.

Fiecare bucată se coace aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Știți că e gata atunci când aluatul capătă o nuanță deschisă de auriu.

Se scoate fiecare panzerotto și se pune pe o bucată de hârtie absorbantă. Se lasă puțin până se scurge o parte din ulei și se servește cald.  POFTĂ BUNĂ!

panzerotto gata

Dacă vă este super poftă și nu aveți răbdare sau chef de gătit, puteți încerca rețeta de panzerotto a lui Mattia Carnessali, la Mc Milano .

Articolul precedentDulciurile colorate ale Teodorei
Articolul următorPizza Festival

1 COMENTARIU

  1. Am incercat reteta si a iesit super delicioasa. Intreaga familie a fost foarte satisfacuta. Multumesc!

Comments are closed.

Mai Multe

More article