Poveşti din ClujClujul vintagePalatul Teleki-Zeyk - actualul Liceu Greco-Catolic „Inochentie Micu”

Palatul Teleki-Zeyk – actualul Liceu Greco-Catolic „Inochentie Micu”

Construit în anul 1832 în stil neoclasic, palatul aflat pe Calea Moților la nr. 24, iese în evidență prin masivitate și sobrietate.

A fost construit de contesa Sofia Teleki, văduva contelui József Teleki. Azi se mai păstrează pe fronton doar anul finalizării construcției, dar în trecut, alături de acesta figura și acronimul Ö.G.T.J.G.T.S., inițialele primei proprietare (Özvegy Gróf Teleki Józsefné, Grófnő Teleki Sofia / Sofia Teleki, văduva contelui József Teleki). Krisztina, fiica lor, s-a căsătorit cu József Zeyk și astfel casa a fost cunoscută ca Teleki-Zeyk.

Stilul clasicist al palatului a fost o alegere facilă, multe dintre reședințele nobiliare din Transilvania începutului de secol XIX, având acest model. Spre deosebire de Occident, dimensiunile edificiilor din Ardeal sunt mai reduse, puterea economică a regiunii și implicit a nobilimii fiind mult mai limitate. Chiar și elementele decorative sunt mai sărace și mai austere față de cele ale construcțiilor din vestul Europei. Cu toate acestea, clădirea emană eleganță, forță și prestanță.

În perioada interbelică, Dieceza Greco-Catolică de Cluj-Gherla a achiziționat clădirea, transformând palatul în sediu al Administrației Capitulare Episcopale. După trecerea în afara legii de către regimul comunist a Bisericii Unite cu Roma, în anul 1948, proprietățile acesteia au fost confiscate.

Frumoasa poartă monumentală, din lemn a palatului, nu s-a păstrat, dar cunoaștem din documentele vremii faptul că era bogat ornamentată, iar butonul de prindere avea forma unui cub.Edificiul a găzduit în perioada comunistă o școală pentru copii cu nevoi speciale, iar azi, palatul este retrocedat Bisericii Române Unite cu Roma și adăpostește Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu-Klein”.

Surse info + foto: Chiș, Ancuța-Lăcrimioara, Palatele Clujului / Palaces of Cluj / Kolozsvári paloták, ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2022  / Asociația Clujul de Altădată / Rohonyi D. Iván.

Mai Multe

More article