Poveşti din ClujClujul vintagePrimăria Veche și bonusul acordat de oraș arhitectului clădirii

Primăria Veche și bonusul acordat de oraș arhitectului clădirii

Pe latura sudică a Pieței Centrale, la nr.1, se află una dintre cele mai cunoscute și frecventate clădiri din oraș: Primăria. Primele mențiuni referitoare la Casa Sfatului datează din anul 1537, sediul acesteia aflându-se probabil tot aici.

Reconstruită în anul 1650, clădirea a fost dotată cu un turn cu clopot, care era folosit numai în cazul în care în urbe era pronunțată sentința capitală. Incendiile din 1775 și 1789 au afectat enorm clădirea renascentistă, astfel că s-a pus problema ridicării unui nou edificiu. După mai mulți ani, în care lipsa fondurilor a împiedicat realizarea proiectului, consiliul orășenesc a ales planurile și devizul arhitectului Anton Kagerbauer. Cu elemente romantice și renascentiste, clădirea a fost printre primele din Transilvania în Rundbogenstil.

Pentru a se face economii, materialul de construcție a provenit în mare parte din demolarea vechii clădiri, dar mai ales din demantelarea zidurilor medievale ale orașului. Totodată, fiecare cetățean al orașului a fost obligat să participe fie cu bani, fie prin muncă la realizarea noului edificiu.

Clădirea cu un etaj, în forma literei U, a cărei construcție a început în anul 1843, este decorată cu un balcon cu parapet din fier forjat, în stilul renașterii florentine, opera arhitectului János Böhm. Poarta monumentală are trei tracturi, două pietonale și unul carosabil, făcându-se până nu demult, pe aici, legătura dintre Piața Unirii și strada Kogălniceanu. Fațada este ornamentată și cu stema orașului, încadrată într-o cunună din frunze de stejar.

Două șiruri de coloane dorice despart cele trei căi de acces, iar prin partea dreaptă se pătrunde pe scara principală spre sala de onoare, care inițial avea forma unui amfiteatru, apoi a fost transformată total. La fel, pietrele comemorative cu blazoanele lui Cristofor Báthory și Gheorghe Rákóczi I au fost înlăturate în anul 1986, dar se păstrează la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

În anul 1991, o mare parte dintre birourile Primăriei au fost mutate în Palatul Comitatului, unde în perioada comunistă funcționa Consiliul Județean. Azi, clădirea din Piața Unirii este cunoscută în mentalul colectiv drept Primăria Veche, iar cea de pe strada Moților drept Primăria Nouă.

Cu ocazia ceremoniei solemne de inaugurare a construcției, din anul 1845, arhitectului Anton Kagerbauer i s-a conferit statutul de cetățean, fiind înscris în mod gratuit în registrul locuitorilor orașului.

Surse info + foto: Gaal, György, Kolozsvár: történelmi városkalauz, Tortoma, Baraolt, 2021 // transindex.ro // Chiș, Ancuța-Lăcrimioara, Palatele Clujului / Palaces of Cluj / Kolozsvári paloták, ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2022 // Asociația Clujul de Altădată

Mai Multe

More article