Poveşti din ClujClujul vintageNunta Principesei Elisabeta, viitoarea regină a Regatului Unit al Marii Britanii

Nunta Principesei Elisabeta, viitoarea regină a Regatului Unit al Marii Britanii

            Celebrată la 20 noiembrie 1947, nunta Elisabetei cu ducele de Edinburgh nu a avut fastul obişnuit al nunţilor imperiale britanice de până atunci, deoarece situaţia după război era una delicată, iar populaţia care aplauda mulţimea de capete încoronate şi ofiţeri în uniforme de gală era mai interesată de preţul grâului decât de podoabele demnitarilor. Cu toate acestea, ceremonia s-a desfăşurat cu aceeaşi eleganţă, cortegiul plecând de la Buckingham Palace, trecând prin Trafalgar Square şi îndreptându-se spre catedrala Westminster Abbey. Mascota regimentului scoţian care dă onorul este un ţap a cărui ţinută statuară stârneşte admiraţia.

După ceremonia religioasă, alaiul se întoarce la Buckingham Palace pentru dineul oficial. Cel mai aşteptat moment pentru invitaţi şi pentru suitele lor este prezentarea şi tăierea tortului. Imensul produs are baza de doi metri şi este făcut din zahăr colorat şi cacao, reprezentând scene din istoria Angliei. Miezul este din fructe alcoolizate, frişcă şi cremă de ciocolată. Doi ofiţeri adjutanţi ai mirelui aduc pe o tavă roşie o spadă din aur pe care i-o înmânează ceremonios. Este adusă şi o scară, iar principele Filip urcă şi înfige spada în tort, făcând o tăietură. Cofetarul şef al Palatului preia sarcina de a desprinde partea de sus a imensei construcţii dulci, servind apoi oaspeţii.

Fostul anghiotant regal Emilian Ionescu povesteşte cum, după ceremonialul nunţii, regele George al VI-lea, tatăl Elisabetei a invitat cei mai apropiaţi membri ai familiilor regale și anghiotanții regali la o petrecere intimă. Invitaţii sosesc fără camerdinieri sau lachei, astfel că înaltele feţe regale servesc singure oaspeţii, iar la plecare însuşi regele ţine hainele musafirilor asemeni unei gazde obişnuite.

 

Dr. Ancuţa-Lăcrimioara Chiş
Manager
Asociaţia Clujul de altădată

Mai Multe

More article