Cine concertul NOSFERATU va fi unul dintre evenimentele deosebite ale Festivalului de Film Transilvania din acest an. Povestea peliculei expresioniste germane din 1922 este fascinată și va atrage publicul iubitor de film, literatură și muzică.
Regizorul german Friedrich Wilhelm Murnau a ecranizat în anul 1922 filmul „Nosferatu – o simfonie de groază”. Era de fapt, o adaptare neautorizată a romanului „Dracula” a scriitorului irlandez Bram Stoker. Chiar dacă regizorul a schimbat numele personajelor (contele Dracula, este contele Orlok), precum și alte câteva detalii, moștenitorii scriitorului l-au acționat în judecată, iar producătorii au fost obligați în anul 1925 să distrugă toate copiile peliculei. Doar câteva role au supraviețuit, iar Fundația Friedrich Wilhelm Murnau din Wiesbaden a restaurat una dintre copii, astfel că după un secol, spectatorii se pot bucura de acest film mut, vizualizat în condiții extraordinare.
Acțiunea filmului este plasată în anul 1838 în orașul fictiv Wisborg, în care agentul imobiliar Thomas Hutter este trimis de către angajatorul său în Transilvania pentru a se întâlni cu un potențial client, contele Orlok, care dorește să cumpere o casă în vecinătatea lui Hutter, iar de aici, șirul de întâmplări în care vampiri, sânge, sicrie și cripte au aprins imaginația a milioane de spectatori.
Etimologia cuvântului „nosferatu”, deși indicată ca fiind românească, a rămas în umbră. Lingviștii Robert Eighteen-Bisang și Elizabeth Miller în lucrarea „Bram Stoker’s Notes for Dracula: A Facsimile Edition” dezvoltă ideea potrivit căreia, termenul este o alterare a cuvântului „Necuratu(l)”, un eufemism pentru diavol. Se știe că înainte de a scrie romanul, Bram Stoker s-a documentat printre altele și din studiile prozatoarei scoțiene Emily Gerard care a locuit timp de doi ani la Sibiu și Brașov, alături de cel de-al doilea soț, Ritter Miecislaus von Laszowski, ofițer de cavalerie în armata Austro-Ungară. Ea descrie superstițiile țăranilor români din Transilvania și teama lor de vampiri. Multe dintre elementele descrise de E. Gerard se regăsesc în romanul „Dracula”. Cu toate că termenul „nosferatu” nu există în limba română, alterările de scriere ale unor necunoscători ai limbii, din denumiri precum „nesuferitu(l), nefârtatu(l) ori necuratu(l) au creat în istoria cinematografiei un titlu cutremurător prin simpla rostire.
Cine Concertul „Nosferatu” va fi prezentat publicului în data de 18 iunie 2022, în aer liber, la castelul Bánffy din Bonțida. Proiecția este acompaniată live de artiștii Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Simona Strungaru, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger.
Surse info + foto: BBC Culture – Barber, Nicholas, Nosferatu: The monster who still terrifies, 100 years on / Zafiu, Rodica, Nosferatu, în Dilema veche, nr. 543, 10-16 iulie 2014 / tiff.ro / imdb.ro
- Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat de Florin Olari - 14 nov. 2024
- Biblioteca Academiei, sipetul comorilor de pe strada Kogălniceanu - 14 oct. 2024
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024