Other web storiesExcepțional, curios și indiscret. Expozițiile TIFF 2022

Excepțional, curios și indiscret. Expozițiile TIFF 2022

TIFF-ul nu este doar despre filme și actori, festivalul aduce multe alte bucurii vizuale, printre care și expoziții de neratat.

În acest an, primul etaj al palatului Bánffy a fost „inundat” cu cinci expoziții deosebite.

Secțiunea „Focus Polonia la TIFF 2022” l-a adus pe unul dintre cei mai cunoscuți regizori și scenariști polonezi, fantasticul Krysztof Kieślowski, membru în perioada comunistă al Mișcării Neliniștii Morale, în care alături de alți mari regizori polonezi a realizat producții care deranjau cenzura, dar care prin forța artistică au rămas pelicule-etalon. Dacă operele lui cinematografice se predau la cursurile de film din întreaga lume, fotografiile sunt mai puțin cunoscute, dar expoziția-instalație din acest an din TIFF, ni-l prezintă pe Kieślowski în cele două ipostaze: de regizor și de fotograf. Aproape 40 de fotografii alb-negru realizate de însuși Kieślowski, completate de proiecția scurt-metrajului „Talking Heads” (1980) în care  întrebările „Cine ești?” și „Ce îți dorești?” devin de fapt personaje. Aceste chestionări sunt puternice și acide și au fost reluate 40 de ani mai târziu de tânărul regizor Jan Paweł Matuszyński într-un alt scurt-metraj „Talking Heads”, în care întrebările-reper au fost aceleași. Expoziția ”People, places” este o oază de profunzime, unde privitorul rămâne captiv.

Animația muzicală, „Insula”, a regizoarei Anca Damian are premiera românească la TIFF, iar expoziția de realitate augmentată „În căutarea paradisului” este o imersiune în universul suprarealist prezentat de Gellu Naum, acea demistificare postmodernă a lui „Robinson Crusoe” de Daniel Defoe. Expoziția este o explozie de culori, forme și personaje care transcend pânza și pătrund în lumea celui care le admiră.

 Remus Țiplea ne arată o altă fațetă a banilor, una mistică, pătrunzătoare, colorată și misterioasă. Expoziția „Banii vorbesc” este o experiență vizuală marcantă, fiecare fotografie fiind mai mult decât o poveste, un roman care se derulează în fața privitorului cu o viteză amețitoare. Țesătura este amplă, dar prezentată simplu și atrăgător: modul în care banii au pătruns în tradiții, în divertisment, în viața religioasă, în conexiunile sociale, culturale sau în educația noastră, dar și în realitatea încețoșată a jocurilor de noroc. Documentarea expoziției i-a luat artistului fotograf Remus Țiplea câțiva ani, dar era inițial un proiect care se coagula fără ca el să țintească în această direcție, dar s-a dovedit că a fost omul potrivit care a descris imagistic Țara Oașului din perspectiva unei valori universale, care vorbește întotdeauna limba celui care îl deține: banul.

Curator: Călin Ilea

 ”The Sleeping Beauties” este o colecție de fotografii pe care Cristian Lipovan o prezintă frust și debordant: arta degradării spațiilor și a obiectelor, într-o multitudine de locuri din România, Franța, Cehia, dar mai cu seamă din Cernobîl. Frumusețea descompunerii, a spațiilor abandonate, a culorilor șterse care se preling, a obiectelor împietrite care emană energii curioase, este surprinsă definitiv în imagini care ne hipnotizează. Călătoria lui Cristian Lipovan spre spațiile pe care alții le-au abandonat, ne prezintă o perspectivă personală asupra trecerii timpului și a frumuseții despre care se spune că este trecătoare. Artistul fotograf demonstrează însă că frumusețea nu piere, ea este într-o continuă transformare.

„În căutarea vechilor maeștri” este proiectul fotografului Claudiu Guraliuc prin care transpune prin intermediul obiectivului, estetica vechilor maeștri, Rembrandt, Rubens, Vermeer, Caravaggio. Drama clarobscurului și compoziția picturilor baroce au fost sursele care au făcut ca fotografiile din această expoziție să fie de o expresivitate sălbatică, imagini care izbesc și care prezintă frumusețea corpului, a portretelor, a contorsiunilor, a pasiunii, a repulsiei, a iubirii, a vanității, luxului sau disperării, în cadre mari, marcante, care sfidează pudicul, dar care conferă privitorului trăiri și emoții de neuitat. Imaginile lui Claudiu Guraliuc vorbesc însă despre el, despre artistul care a desăvârșit prin intermediul fotografiei, estetica barocă: „Imaginile mele sunt despre mine, despre cine sunt eu, mai mult decât orice altceva. Sunt produsul experienței mele, amintirilor, emoțiilor, realizărilor și traumelor mele deopotrivă. Sunt povești văzute cu ochii larg închiși și de care s-a întâmplat să mă îndrăgostesc.”

 ”TIFF Moments” este expoziția în care cele două decenii de festival sunt parcurse în tunelul timpului, așezat în zona pietonală. Povestea creșterii și a maturizării festivalului poate fi descoperită într-o expoziție outdoor de mare impact.

Expozițiile pot fi vizitate în perioada 17-26 iunie, cinci dintre ele la Muzeul de Artă, iar una (TIFF Moments) în aer liber pe Bulevardul Eroilor, zona pietonală.

Programul de vizitare pentru expozițiile de la Muzeul de Artă este 12:00-20:00, iar intrarea este liberă.

Mai Multe

More article