Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariNoi ce citim toamna aceasta?

Noi ce citim toamna aceasta?

Sunt cărți de care ne îndrăgostim vara, sunt cele care ne aduc mirosul de Crăciun foarte aproape și sunt cele pe care dorim să le citim lângă un ceai fierbinte în zilele ploioase de toamnă.

Toți avem un gen preferat de literatură, însă uneori mergem pe recomandări sau pe instincte.

Cred ca nu de puține ori vi s-a întâmplat să aveți poftă de o carte, de un anumit tip de poveste. Așa cum vara cauți mereu să te bucuri de natură, de puritate…poate de un scriitor român care să îți povestească despre o iubire pierdută în timpul războiului, sau chiar să îți descrie o viață atât de diferită de cea pe care o trăiești.

Deși de noutăți în literatură un putem spune că ducem lipsa, mereu se găsesc cărți vechi care, fie ne-au scăpat, fie dorim să le recitim de dragul stării de bine pe care ne-o oferă.

1. Spune-mi cine sunt, Julia Navarro

spune-mi_cine_sunt_julia_navarro

Recunosc, îmi plac romanele cu un fir narativ ușor, linear. Îmi plac cele complicate, cele cu mult suspans și care mă surprind în fiecare capitol cu o complexitate extraordinar de captivantă.

Acest lucru îl face Julia Navarro în romanul Spune-mi cine sunt.

Este povestea unui jurnalist care cercetează trecutul străbunicii lui. După multiple călătorii în Europa și nu numai, descoperă o viață tumultuoasă, extrem de încâlcită dar și portretul unei femei cu o tărie de caracter ieșită din comun, care este gata să facă orice pentru persoana iubită, chiar să își sacrifice binele și bunăstarea proprie.

De la spion sovietic la unul britanic, Amelia joacă un rol important în Serviciile de Inteligență din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

2. Eu sunt femeie, Maria Cristina Tudose

eu_sunt_femeie

 

 

 

 

 

O poveste despre speranță, iubire și căutarea de sine.

O carte care descrie etapele vieții unei femei cu ajutorul a trei generații, care sunt unite prin arta de a iubi și de a fi Femeie.

Este povestea unei iubiri virtuale, mult prea comune astăzi.

Maria se îndrăgostește de Vlad înainte ca ei să se întâlnească, iar relația virtuală nu e aceeași ca și una normală.

Ce se întâmplă când se izbesc de adevăr și pentru iubire rămâne să lupte doar unul?

 

 

 

3. Spioana, Paulo Coelho

spioana_paolo_coelho

Singura ei vina: a fost o femeie libera.

O dansatoare care a șocat și a fermecat publicul. O curtezană care a sfidat rigorile vremii. O spioană, poate cea mai faimoasă, care i-a subjugat pe cei mai puternici.

O femeie adulată, detestată și condamnată de înalta societate.

Sub numele de Mata Hari, femeia a devenit un mit, iar arma ei a fost seducția.

La începutul efervescentei Belle Époque, pe scenele de la Scala și Olympia, Mata Hari aprinde imaginația contemporanilor săi.

Are bărbații la picioare și forța de a-i manevra după bunul plac: artiști, aristocrați, diplomați și oameni de stat sunt tot atâtea marionete în jocul ei periculos.

Dar zarurile sorții nu cad de multe ori la fel, iar tânăra, aflată mereu într-o frenetică reinventare de sine, scapă din mâini frâiele propriei vieți.

La aproape un secol de la moartea ei, Paulo Coelho recompune, pornind de la documente de arhivă nepublicate, portretul captivant al uneia dintre cele mai enigmatice, curajoase și independente femei din istorie.

De la copilaria într-un orășel olandez, la viața traumatizantă alături de un ofițer alcoolic în Java și până la anii de glorie în capitala Franței, Spioana e un puzzle fascinant și o lecție admirabilă despre echilibrul fragil dintre nonconformism și luciditate.

4. 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara

444fragmente

Această carte aniversară condensează viața și opera lui Neagu Djuvara în 444 de fragmente memorabile extrase din scrierile și spusele autorului.

Fragmentele cuprind momentele-cheie ale biografiei istoricului, precum și ideile, opiniile, obsesiile sale privind trecutul, actualitatea, lucrurile cu adevărat importante în viață.

Cititorul are la dispoziție, în aceste pagini, esențialul despre Neagu Djuvara ‒ redat cu vorbele sale.

 

5. Înainte să te cunosc, Jojo Moyes

inainte_sa_te_cunosc

O poveste care a captivat publicul prin film și abia după prin carte.

Ambele sunt bune, însă mereu cartea bate filmul. Nu pentru că ecranizările nu se ridică la așteptările noastre ci pentru că atunci când suntem doar noi și paginile în față suntem liberi să ne imaginăm ce vrem.

Nu avem decoruri impuse, chipuri care poate nici nu seamănă cu personajele din capul nostru.

Înainte să te cunosc este o poveste de dragoste pentru generația noastră, despre o iubire venită pe nepusă masă între doi oameni care nu au nimic în comun și care vin din lumi extrem de diferite.

O poveste despre sacrificiul iubirii.

 

 

 

 

6.  Biblia Pierdută, Igor Bergier

biblia_pierduta

Controversata și tumultuoasa poveste de viață a lui Vlad Țepeș și mai ales un măreț plan finanțat de acesta îi stârnește interesul unui profesor din Princeton care vine la Sighișoara pentru o conferință.

Mesaje ascunse, coduri minuțios construite, episoade pline de suspans – o adevărată odisee culturală.

Mai Multe

More article