EvenimenteMămici cu copii "la purtător"

Mămici cu copii „la purtător”

 

babywearing-1

Ca și în fiecare an, în prima săptămână din octombrie se sărbătorește săptămâna internațională a purtării bebelușilor. Anul acesta vor fi organizate mai multe evenimente pentru a face cunoscut comunității clujene ce presupune purtarea bebelușilor, care sunt avantajele și ce sisteme sunt ergonomice în funcție de vârsta bebelușului.

Grupul local, Babywearing Cluj, invită toți curioșii de a afla mai multe informații despre purtatul SĂNĂTOS și ERGONOMIC al copiilor, tipurile de sisteme de purtare, cât și beneficiile pentru copil de a fi purtat. O parte din evenimente sunt publice, organizate cu ocazia Săptămânii Internaționale a Babywearingului. Restul evenimentelor sunt organizate pentru membrii grupului.
„Ne dorim să atragem atenția publicului asupra purtatului bebelușilor, mai ales asupra purtatului corect, pentru că vedem zilnic părinți care își poartă incorect copii, cu fața către lume, fie în sisteme de tip chilot, unde stau atârnați. In același timp mulți nu cunosc cum trebuie să fie purtat corect un copil. Sunt persoane care opresc mămicile pe stradă și le atenționează că bebelușul stă prea crăcănat sau prea strâns. Ni se spune că se va obișnui doar în brațe la părinți și vor fi copii alintați. Dorim să distrugem aceste mituri”, Nina Stanica, una dintre mămicile organizatoare.

 

Purtarea bebelușului (babywearing) nu înseamnă doar punerea într-un marsupiu și de a te deplasa dintr-un loc în altul, pentru a evita greutățile pe care le ai cu un cărucior (scări, lipsa de loc pe trotuare etc.). Purtarea bebelușului e ceva mult mai mult:

Dezvoltare emoțională – încă de la naștere, contactul piele pe piele a bebelușului cu părinții contribuie în mod semnificativ la crearea atașamentului. Contactul uman este extrem de important în interacțiunea cu bebelușul, îi modelează personalitatea, îl liniștește, îi dezvoltă independența și încrederea în lume.

Somn – în brațele părinților, bebelușii se liniștesc și adorm mult mai ușor, iar părintele nu mai are dureri de mâini și spate.
Displazie de șold – copilașii diagnosticati cu displazie de șold congenitală au șanse foarte mari de recuperare dacă sunt purtați corect, încă de la naștere, în sisteme de purtare ergonomice, care să respecte poziția sănătoasă, indicată pentru articulația șoldurilor (poziția broscută).
Colici/reflux – poziția tip broscuță, la verticală, precum și legănatul în timpul mersului, ajută la eliminarea mai ușoară a gazelor și la diminuarea problemelor de reflux. In siguranță, în brațele părintelui, copilul va plânge mai puțin.
Alăptatul – este ușor și conferă maximă discreție, se poate alăpta oriunde la cerere, chiar și în public.
Libertate de mișcare -în oraș, la treburile casnice, în excursii.
Evenimentele din săptămâna 3-7 octombrie includ și multe activități interactive interesante ( La dans mămici cu pitici; Testare de sisteme și modele de dispozitive de purtare a bebelușilor; Marșul de promovare al purtării sănătoase al bebelușilor; Flashmob al mămicilor; Sport și mișcare )
 babywearing

Mai Multe

More article