Poveşti din ClujMuzeul Torturii – o incursiune ȋn partea ȋntunecată a istoriei

Muzeul Torturii – o incursiune ȋn partea ȋntunecată a istoriei

Istoria nu e nici bună, nici rea. Ea pur şi simplu consemnează evenimente petrecute ȋn timpuri trecute, lăsându-ne pe noi să-i descoperim secretele şi poate, poate, să ȋnvăţăm din trecut pentru un mai bun viitor.

Weekend-ul trecut m-a găsit pe meleaguri hunedorene, căci am zis că e rost de o mică excursie. Aşa am ajuns să-mi văd castelul preferat şi să descopăr, totodată, o parte mai ȋntunecată a istoriei. Dacă sunteţi nişte ȋndrăgostiţi de vremurile trecute la fel ca mine, veţi şti să apreciaţi ce urmează să vă spun.

Ȋn curtea Castelului Huniazilor se găseşte, de ceva vreme deja, o expoziţie de tortură. Nu vorbesc de camera din castel ce aminteşte de schingiuirile medievale, ci vorbesc despre pivniţa Muzeului de Arheologie Hunedoara, care adăposteşte reconstituiri de scene de tortură, precum şi obiecte destinate activităţilor de acest fel.

Cadrul este, am putea spune, unul intim. O lumină difuză, muzică epică pe fundal, ȋnsoţită de ȋnregistrări cu strigăte şi gemete, manechine chircite ȋn imagini de chin, gratii, instrumente de tortură mai mari sau mai mici… e un cadru ce ar putea provoca oricui fiori pe şira spinării.

Un domn drăguţ şi dispus să-ţi povestească vrute şi nevrute despre colecţia de obiecte de tortură.

O ȋnchisoare. Un eşafod la intrare. O scenă cu un călugăr ce ȋi spune rugăciunea unui om schingiuit pe masa de lângă. Un manechin ce stă ȋn genunchi cu mâinile ȋncleştate pe gratiile reci. O scenă de execuţie prin trasul pe roată. Povestea torturii lui Gheorghe Doja. Scaunul cu cuie. Scaunul lui Iuda. Fecioara de Fier – mărturii ale unei părţi istorice ȋntunecate.

Istoria nu a fost ȋntotdeauna bună, dar ea, ȋn mod sigur, ne poate da nişte lecţii pentru viitor. Mergând acolo şi văzând cruzimea de care dădeau dovadă ȋnaintaşii noştri poate fi inutil dacă nu ne ȋmbie să fim mai buni şi să construim un viitor mai bun, punând mână de la mână.

Cruzimea ȋncă există şi poate nu va fi eradicată niciodată ȋn totalitate – dar poate, cu un gest mic, al fiecăruia dintre noi, vom putea să contribuim la diminuarea ei.

Muzeul Torturii merită văzut – şi nu doar de cei ce iubesc istoria. Intrarea e 10 lei şi este deschisă oricui vrea să afle mai mult.

Mai Multe

More article