Poveşti de bineMersul la sală are 7 reguli clare

Mersul la sală are 7 reguli clare

Înainte să intri în panica kilogramelor acumulate în vacanță, este important să înțelegi că un exces de 1-2 kilograme puse în perioada sărbătorilor nu este o mare tragedie și că poți scăpa rapid de ele în decursul a câteva antrenamente normale și cu frecventarea claselor de aerobic. Dacă urmezi pașii următori și o să îți continui antrenamentele îți vei atinge obiectivele cu mai multă consecvență.

  1. Perseverență!

Observ zilnic persoane care vin la sală, fac tot ce trebuie, dar din păcate, pentru prea puțin timp. Pe de altă parte, sunt și persoane care fac un antrenament cât de cât, au o alimentație cât de cât, dar cu toate acestea au rezultate mai bune decât ceilalți. De ce? Pentru că se țin de treabă 5, 6, 7 ani.  Imaginați-vă dacă ați respecta un program 5 ani, atât alimentar cât și de antrenament. Ce fel de rezultate ați avea? Cum ați arăta?

Cu toate acestea, suntem oameni, avem probleme, intervin situații neprevăzute la care trebuie să știm să reacționăm pentru a nu trece printr-un efect YoYo (faci sală – ai rezultate, renunți – pierzi toate rezultate, iar faci sala și tot așa…).

          2. Ai nevoie de un plan bine stabilit

Pentru mine, cel mai plăcut sentiment este atunci când sunt 100% organizat, când știu ce am de făcut, știu ce urmează și, de cele mai multe ori, rezultatele sunt previzibile. Dacă faci totul cum trebuie, este puțin probabil să nu ai rezultate.

De câte ori nu se întâmplă să te trezești seara că nu ai mâncat nimic până acum, că nu știi ce să mănânci sau  că nu ai nimic făcut de mâncare și să alegi o variantă la întâmplare sau să suni la pizzeria ta preferată?

De câte ori nu se întâmplă să termini un antrenament la sală și să te gândeșți „totuși, era bine să fi făcut și exercițiul acela” sau „ce bine era dacă făceam un superset la final”?

Nu mă exclud din această categorie, am pățit-o de multe ori.

Dacă vei avea un plan stabilit, știi ce și cât trebuie să mănânci, pe lângă faptul că vei fi mult mai relaxat și vei putea fi productiv în activitățile zilnice, vei avea și rezultate foarte bune.

Dacă vei avea un antrenament stabilit și știi că intri în sala și faci exercițiile x, y, z, nu te vei găsi în situații în care nu știi ce să faci.

     3. Programul trebuie să fie realistic

Atunci când îți stabileșți programul trebuie să fii sincer. Cât timp ai de mers la sală? Câte mese poți mânca?

Dacă poți merge de 4 ori pe săptămână la sală, atunci așează-ți antrenamentul în așa fel încât să dai tot ce poți în acele 4 zile.

Dacă poți mânca doar 3 mese pe zi, așează-ți caloriile și macronutrienții încât să îți iei aportul necesar din acele 3 mese. Decât să îți propui să mănânci 6 mese și să reușeșți să mănânci doar 3.

      4. Curățenie în bucătărie

Acest punct este foarte important dacă dorești să slăbeșți.

Cum sună?  – Îmi cumpăr o ciocolată, dar mănânc doar un pătrățel pe zi. Știu, știu… Se face ora 12 noaptea, îți este foame și ciocolata aia parcă te strigă din sertar.

Nu trebuie să ai nimic prin prejur care să-ți pericliteze dieta. Chiar și dacă „calci strâmb” într-o seară, ți se face foame și vrei să mănânci ceva sau nu te mai interesează dieta….. Dacă vei avea în casă doar mâncare sănătoasă, care se încadrează în dietă, chiar și dacă mănânci, nu îți vei afecta foarte tare progresul. Dar dacă întâmplător ai un tort în frigider….

      5. Acceptă greșelile

Sunt zile în care nu vei reuși să te antrenezi. Sunt zile în care nu vei reuși să-ți respecți planul alimentar. Dar nu este nici o problemă. Fitness-ul și mersul la sală nu reprezintă doar un sport, reprezintă un stil de viață. Dacă ai făcut o „greșeală”, încearcă să revii cât mai repede la programul obișnuit. Asta nu înseamnă că ai ținut în zadar 8 săptămâni de dietă, dacă ai mâncat într-un weekend aiurea. Te va trage puțin înapoi, dar trebuie să te gândeșți că este un maraton și nu un sprint.

        6. Ghidează-te după rezultate

Dacă un lucru funcționează pentru tine, nu ar trebui să te intereseze nici o părere din exterior. De asta am și creat acel program de masă de 13 etape. Treci prin atât de multe tehnici, seturi, repetări, combinații încât înveți ce ți se potrivește.

Dacă pentru partenerul tău se potrivesc 8-10 repetări, dar pentru tine doar 5-6 și ai rezultate, crești fără perioade de stagnare, atunci nu ai nici un motiv de a schimba antrenamentul.

        7. Caută susținere

De multe ori ne împotmolim la alimentație sau la antrenament. Este bine să avem pe cineva care să ne ofere un mic sfat sau un loc sigur de unde ne putem lua informațiile care ne-ar putea ajută.

Răzvan Man – Antrenor Fitness BURN

Mai Multe

More article