Poveşti din ClujMărțișor a la Cluj

Mărțișor a la Cluj

Martisoare la Cluj
Martisoare la Cluj

Pentru că ne place să spunem poveşti adevărate, am cercetat puţin istoria mărţişoarelor. Descoperirile arheologice arată că, prima zi a primăverii, se celebra încă de acum 8000 de ani. Pe vremea dacilor, simbolurile primăverii erau confecţionate din timpul iernii şi se purtau după ziua de 1 Martie. Pe atunci mărţişoarele erau, fie nişte pietricele colorate în alb şi roşu înşirate pe o aţă, fie o monedă (sau mai multe) legate cu fire subţiri de lână, albe şi negre. Dacii credeau că marţişoarele aduceau noroc şi le purtau până când înfloreau copacii.

Martisoare la Cluj
Martisoare la Cluj

Obiceiul este ca orice femeie să primească, în prag de primăvară, un mărţişor. Fiecare bărbat care se respectă, zicem noi, oferă mărţişoare femeilor din jurul său.

Martisoare la Cluj
Martisoare la Cluj

Apoi fetele se mândresc cu mărţişoarele primite. În unele regiuni, aceste semne ale primăverii se poartă până în momentul în care înfloresc trandafirii sau vişinii. Atunci firul roşu se pune pe un trandafir sau pe o ramură a unui vişin ca să poarte noroc. În alte regiuni, mărţişorul se poartă atât cât durează zilele Babelor sau până la Florii, când se scoate şi se agaţă de crengile unui copac.

Se crede că, dacă pomul va rodi, omul va avea noroc. O primăvară frumoasă vă dorim tuturor şi noroc…cât puteţi duce!

Mărţişor pictat de Maria Juravle, artist în Cluj Napoca!

Mai multe despre martie AICI

Mai Multe

More article