Primele 9 zile ale lunii lui Mărţişor sunt cunoscute în tradiţia populară ca fiind Zilele Babelor, unul din cele mai importante mituri româneşti: al Babei Dochia.
George Călinescu afirma că Baba Dochia face parte din “cele 4 mituri fundamentale care au modelat cultura și spiritualitatea românească.”
Conform tradiţiei populare, aceasta ar fi avut un fiu, pe Dragobete, care s-ar fi căsătorit împotriva voinţei ei. Aşa se face că soacra acră nu îşi putea vedea nicicum cu ochi buni, nora. Tocmai de aceea, în prima zi a lui Mart, o trimite pe aceasta la râu, să spele lâna, dar nu oricum: ci din lână neagră să facă una albă.
Fata se pune pe spălat şi frecat lâna dar aceasta nu devenea nicidecum albă. Disperată, pentru că nu se putea întoarce acasă cu lâna neagră şi având degetele însângerate de la atâta frecat, fata se pune pe plâns. Pentru că avea sufletul curat şi bun, plânsul fetei e auzit de însuşi Dumnezeu, care îi dăruieşte fetei o floare roşie, pe care să o pună în apă, pentru a albi lâna. Procedând întocmai, tânăra fată reuşeşte să spele lâna şi să o transforme din neagră, albă. Bucuroasă, aleargă acasă la soacră. Când vede minunea, Baba Dochia se face foc şi pară şi o acuză pe noră că salvatorul ei, pe care aceasta, pentru că nu îi ştia numele, îl numeşte Mărţişor, ar fi iubitul ei. Supărată şi crezând că a venit primăvara, doar îşi văzuse nora cu o floare roşie în mână, Baba Dochia îşi scoate oile la munte. Dar, pentru că vremea se încălzise afară, Baba îşi dă pe rând jos cojoacele, unul câte unul. Aşa se face că după 9 zile, rămânând fără cojoace, vremea se schimbă iar Baba Dochia îngheaţă de frig în vârful muntelui, împreună cu oile.
Dacă ne gândim că în străvechiul calendar roman, anul nou începea în 1 Martie, atunci Baba Dochia poate fi interpretată sau înţeleasă ca fiind anul vechi care trebuia să moară pentru a face loc anului nou. Iar ziua de 9 martie e graniţa între perioada friguroasă şi cea caldă, care stă să vină. Perioada 1–9 martie poate fi interpretată ca şi una a renaşterii.
De aceea se spune că fiecărei zile îi e alocat unul din cojoacele Babei Dochia, care poate determina starea sufletească şi dispoziţia celui va îmbrăca respectivul cojoc, stare care îl va însoţi întregul an.
Dacă afară e vreme frumoasă şi soarele străluceşte, atunci omul care şi-a ales baba în ziua respectivă, va avea un an vesel şi plin de fericire. Dacă, în schimb, vremea e noroasă, întunecată, omul acela nu va fi bun tot anul şi nici nu va avea un an prea fericit.
Se spune că e bine să ne alegem Baba în funcţie de ziua de naştere: astfel, dacă ziua de naştere e 7, atunci şi Baba va pica pe 7 Martie iar dacă ne-am născut în 26, atunci Baba noastră va fi pe 8 Martie.
Indiferent ce intrepretare daţi voi acestor prime 9 zile din luna lui Martie, e destul de clar că iarna trebuie să plece, pentru a face loc primăverii.
Aşa că eu vă dorec o primăvară minunată, cu soare şi veselie nu doar afară, ci mai ales în suflet!
A…şi avem şi un mărţişr pentru voi AICI
Angel
P.S. Voi ce Babă v-aţi ales?
- Mami, tu când mă cerţi, mă mai iubeşti? - 17 iun. 2015
- Prinți, prințese și dragoni în mijlocul Clujului - 2 iun. 2015
- Atunci când obişnuinţa ia locul iubirii - 1 iun. 2015