Trebuie neapărat să vă spunem, celor care încă nu aţi aflat, că la BCU, în Cluj, aproape în fiecare noapte, uşile sunt trântite de o fantomă aflată în căutarea tinereţii pierdute. Citiţi articolul şi veţi găsi numele ei.
Cu o istorie îmbelșugată, renumit pentru balurile fastuoase, Clujul, capitala Ardealului, trăiește vremurile rapide ale secolului XXI prin nostalgicele sale clădiri istorice. Atât centrul vechi, cât și restul cartierelor se mândresc cu construcții care au contemplat fiecare schimbare, de la rochii cu crinolină, la telefoanele inteligente, pe ecranul cărora zâmbesc în fiecare fotografie.
Cluj Napoca este plin de ziduri grăitoare, de clădiri care vorbesc o limbă plină de sens dar fără cuvinte. Întocmai sunt și cele construite în perioada numită Belle Epoque, din care s-au păstrat clădiri impozante precum Palatul Baboș, Palatul Elian, Palatul Berde, Palatul Prefecturii, Palatul Széki, Hotelul New York și desigur minunatele clădiri în oglindă de la intrarea dinspre Piața Unirii în strada Iuliu Maniu.
Este evident că aceste clădiri sfidează cutiuțele bine poziționate și structurate impuse de standardizarea și industrializarea urmată după acea prielnică epocă. Cert este că ele rămân o dovadă a culturii frumosului de altădată.
Palatul Bibliotecii Central Universitare găzduiește istoria atât pe rafturi cât și în fiecare părticică de cărămidă. Construcția a fost începută în anul 1906, iar beneficiarul acestui măreț palat era Universitatea „Francisc Iosif” din Cluj. După inaugurare, s-au mutat colecțiile, iar odată inaugurată de către români, în anul 1920, au început să se primească colecții din tóate colțurile țării și nu numai.
Tot atunci a primit numele de „Biblioteca Universității Regele Ferdinand I”, iar în anul 1961 s-a trecut la o mărire a depozitelor, ele ajungând la o capacitate de peste 2 milioane de volume. Cu timpul s-a ajuns la peste 3 milioane de volume și 500.000 de periodice. Nu cifrele sunt cele care o fac deosebită, ci spiritul care domnește în imensele săli de lectură.
După primul pas făcut în interiorul ei simți întoarcerea în timp, căci aerul cu iz de cărți vechi, mobilierul de lemn masiv care a rezistat eroic decenii pline de studenți și oameni de cultură, te îmbată și te fascinează instant. Este cu mult mai interesantă când știi că Lucian Blaga, a cărui nume îl poartă astăzi, a fost exilat acolo. Persecutat de autorități și-a petrecut ani buni din viață între pereții reci ce i-au oferit o un spațiu intim, departe de ochii scrutători ai comuniștilor, perioadă ce s-a dovedit prolifică pentru opera literară și jurnalistică a sa. Clădirea este o atracție și pentru cei mai puțin interesați de cultură, căci după lăsarea nopții, se presupune că holurile bibliotecii sunt bântuite de spiritul unei contese. Fiica Saroltei Wesselényi, Anna, căsătorită Bethlen, a decedat în urma unei boli incurabile, iar sufletul ei neliniștit străbate fiecare încăpere trântind ușile, noapte de noapte, în căutarea tinereții pierdute.
Astăzi, Biblioteca Universității din Cluj găzduiește zilnic sute de studenți, iar perioada universitară clujeană ar fi fără gust dacă intelectualii ei nu s-ar întâlni mereu în spatele imenselor porți ale bibliotecii.
Dar cum dovezile de credință sunt cele care au rezistat cel mai mult în fiecare colț al bătrânului continent, Biserica Sf Petru din zona Mărăști nu a făcut excepție. Lăcașul de cult construit în stil neogotic în secolul XIX, a fost așezat pe fundația unei alte biserici ce domnea încă din secolul XV pe acea bucățică de pământ.
La începuturi, pe la 1500, aparținea unitarienilor, dar au urmat răscoale peste răscoale și în cele din urmă a ajuns romano-catolicilor. Atât interiorul, cât și exteriorul au fost decorate după modelul Bisericii Încoronării din Budapesta. Intrarea se face pe un impozant portal baroc, iar întreaga construcție, renovată în anul 1977, rezistă cu stoicism amplasării centrale și mediului nefavorabil din mijlocul traficului ce adesea este infernal. Se poate spune că este acea bucațică de pace, așezată într-un furnicar.
Aceste prime două insule, cu porți de întoarcere în timp din Clujul drag, nu sunt decât începutul unui șir de povești, în care vom descoperi împreună secretele clădirilor Clujului de ieri.
- Madridul și cum m-a cucerit el - 11 sept. 2019
- Și Moșul mai greșește….ghetuțele - 18 dec. 2018
- Cum se schimbă iubirea odată cu aplicațiile de întâlniri - 30 nov. 2018