Când eram elevă de liceu şi citeam romanul Maitreyi, îmi închipuiam că fac şi eu parte din poveste. Citisem de atâtea ori romanul încât ştiam pe dinafară o mulţime de pasaje. Însă niciodată nu m-am gândit că într-o bună zi o să văd casa în care s-a petrecut acţiunea şi că o să îi cunosc pe nora şi pe fiul lui Maitreyi Devi. Nu m-am gândit niciodată că întâlnirea mea cu Eliade mă va purta în India. Povestea adolescenţei mele a devenit, brusc, realitate şi mi-am dat seama că personajele lui Eliade au fost reale, că locurile descrise de el există cu adevărat.
Pentru mulţi cititori români, Maitreyi este un personaj. Unul exotic, fermecător, cum nu mai este altul în literatura română. Inspirat din realitate, ce-i drept, însă acoperit cu iscusita imaginaţie a celui ce i-a dat viaţă: Mircea Eliade. Oricum am lua-o, pe calea imaginaţiei, ori pe cea a realităţii, legătura dintre Maitreyi şi Eliade nu poate fi negată sau trecută cu vederea. Şi aceasta pentru că Maitreyi Devi este mai mult decât un simplu personaj.
Poetă, eseistă, prozatoare. Una dintre cele mai remarcabile femei pe care le-a dat Bengalul. Inteligentă, plină de viaţă. Mereu în slujba celorlalţi. Maitreyi Devi a fondat, în 1964, Council for the Promotion of Communal Harmony şi a fost vice-preşedinte al All-India Women’s Coordinating Council.
Fiica la fel de celebrului ei tată, Surendranath Dasgupta, profesor de filosofie la University of Calcutta, cu studii doctorale la Cambridge şi autor al celor cinci volume de istorie a filosofiei indiene, A History of Indian Philosophy, Maitreyi Devi a primit o educaţie aleasă. Fire sensibilă, scrie încă din copilărie poezii. Primul volum de versuri i-a apărut pe când avea doar 16 ani, purtând Prefaţa lui Rabindranath Tagore. De altfel, pe lângă cele patru volume de poezie scrise de-a lungul timpului, cele opt lucrări despre viaţa şi opera Guru-lui său, Rabindranath Tagore, Maitreyi a scris cărţi de filosofie sau cu tentă socială şi, de asemenea, cărţi de călătorie. Pentru Na Hanyate, romanul-replică la povestea lui Eliade, Maitreyi Devi primeşte în anul 1976 Sahitya Akademi Award, cea mai importantă distincţie din partea Academiei de Litere Indiene.
Evenimentul intitulat Maitreyi Devi și Mircea Eliade. Călătoria unei povești de iubire dinspre Orient spre Occident, în organizarea Cluj Center for Indian Studies, se va desfășura în data de 14 februarie 2015, cu începere de la ora 16, la Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca și îi va avea invitați pe Mihaela Ursa, Traian Penciuc.
În fața publicului va fi adusă personalitatea efervescentă a femeii Maitreyi Devi, cea care a stat la baza romanului scris de Eliade. De asemenea, vom face o incursiune în fascinanta lume a maharajahilor, alături de nepotul Maharajahului din Kassimbasar, cel care i-a oferit lui Mircea Eliade bursa de studiu la Calcutta. Călătoria ne va purta mai apoi spre Chicago, acolo unde Eliade a reîntâlnit-o pe Maitreyi, la mulți ani după ce romanul care i-a împrumutat numele l-a făcut celebru pe autorul lui.
Povestea de iubire va fi completată și de corespondența purtată de Maitreyi Devi și Mac Linscott Ricketts, pe subiectul Mircea Eliade.
Muzica și imaginile ce refac călătoria inițiatică a lui Eliade prin India vor completa frumoasa poveste de dragoste.
Mihaela Gligor
- Mami, tu când mă cerţi, mă mai iubeşti? - 17 iun. 2015
- Prinți, prințese și dragoni în mijlocul Clujului - 2 iun. 2015
- Atunci când obişnuinţa ia locul iubirii - 1 iun. 2015