Una dintre cele mai cunoscute școli clujene, cu o tradiție de peste patru secole este Liceul Teoretic Báthory István.
Principele Báthory István a încredințat ordinului iezuit din Transilvania, înființarea unor școli atât cu rang inferior, cât și superioare. Pe locul actualului liceu a fost ridicată în anul 1727 o școală cu un etaj. Dizolvarea ordinului iezuit în anul 1773 a făcut ca toate clădirile acestui ordin să treacă în administrarea piariștilor. În urma incendiului din 1798 care a devastat o mare parte a orașului, și clădirea școlii a fost afectată iremediabil.
Actuala clădire a liceului, în stil neoclasic a fost construită între anii 1817 și 1821 după planurile inginerului Friedrich Thallinger. Ca materiale de construcție s-au folosit pietre din demolarea zidului medieval de la capătul parcelei și altele provenite din zidurile navei în ruină ale fostei biserici benedictine din Mănăștur.
Edificiul de forma literei L are trei niveluri, aripa principală fiind pe strada Kogălniceanu. Poarta carosabilă, prevăzută cu un ancadrament semicircular din piatră conferă acestei clădiri monumentale rafinament.
Turnul acoperit cu tablă, amplasat la racordarea celor două aripi ale acoperișului era un element specific școlilor construite în epoca respectivă.
Capela amenajată inițial la etajul aripii vestice a fost folosită ulterior ca sală festivă, apoi, cu ocazia unei renovări de la sfârșitul secolului XX a fost transformată în mai multe săli de clasă.
Eleganta placă de pe fațadă prezintă contextul construirii acestei clădiri emblematice: FRANCISCO I. AVSTR IMP / GEORGIO C BÁNFFY GVBERN / LYCEUM REGIVM / E REDIT FVNDI STVDI CATH / MAGNIFICENTIVS REAEDIF / MDCCCXXI (Liceul regal a fost reconstruit mai strălucit din veniturile fondului școlar catolic, în timpul împăratului Austriei, Francisc I și a guvernatorului Bánffy György).
Liceul este cu predare în limba maghiară, iar personalități remarcabile, precum cardinalul Péter Pázmány, János Haller, Péter Apor, Mikes Kelemen, Aron Pumnul, precum și Gheorghe Sincai și Petru Maior, personalități marcante ale Școlii Ardelene, s-au numărat printre elevii care au învățat în această prestigioasă școală clujeană.
Surse info + foto: Gaal, György, Kolozsvár: történelmi városkalauz, Tortoma, Baraolt, 2021 // Enciclopedia Transindex // Asociația Clujul de Altădată
- Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat de Florin Olari - 14 nov. 2024
- Biblioteca Academiei, sipetul comorilor de pe strada Kogălniceanu - 14 oct. 2024
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024