Poveşti din ClujClujul vintageSe poate vizita Turnul Pompierilor („Turnul Celor Trei Vârste”)

Se poate vizita Turnul Pompierilor („Turnul Celor Trei Vârste”)

Clujul a avut în Evul Mediu două incinte fortificate, prima ridicată probabil în perioada 1260-1270, pe suprafața de 7 hectare, și cea de-a doua, construită după anul 1405, după ce regele Sigismund de Luxemburg, a acordat Clujului titlul de oraș liber regesc, noua cetate întinzându-se pe 45 hectare.

Construit la sfârșitul secolului al XV-lea și denumit inițial Turnul Țesătorilor (după breasla care îl administra), străjuia poarta de acces în cetate, spre ulița Săpunului. Pe această stradă rău famată și emanând mirosuri pestilențiale, date de lucrul cu grăsimi animale sau vegetale și săruri alcaline, locuiau și lucrau săpunarii. Era o zonă săracă, lipsită de clădiri reprezentative și extrem de expusă incendiilor.

În anul 1574 turnul a fost supraînălțat pentru a fi adaptat artileriei. Pereții de la bază, groși de 2 metri, au permis cu ușurință adaptarea la noile cerințe de asalt ale timpului. Frecvența cu care apăreau în zonă și în oraș focare, a impus în anul 1585 ca turnul să primească o utilitate nouă, aceea de edificiu de observație împotriva incendiilor. Trei mari catastrofe care au mistuit orașul, în anii 1655, 1697 și 1798 nu au reușit să-l distrugă.

Transformarea oficială într-un turn al pompierilor a fost decretată la 19 martie 1873, fapt care l-a salvat de la demolarea la care au fost supuse majoritatea relicvelor medievale ale Clujului. Incendiul din 1876 l-a afectat profund, dar a fost refăcut și supraînălțat cu două nivele, iar pe terasă a fost amplasată o gheretă de observație cu un clopot de atenționare, activat în momentul în care în urbe era observat un focar. Incendiul din anul 1945 a mistuit turnul pe interior, dar după lucrările de reabilitare de la sfârșitul anilor ‘60 și ‘80, cu ridicarea unor planșee și trepte din beton și construirea pe terasă a unei piramide din sticlă, s-a încercat transformarea lui în muzeu al astronomiei. Banii insuficienți au anulat proiectul. În anul 1998 turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, însă acesta a fost închis după trei ani.

În urma unui concurs de soluții pentru revitalizarea Turnului Pompierilor, lansat în anul 2016, câștigător a fost ales proiectul TURNUL CELOR TREI VÂRSTE, al arhitectului Vlad Rusu. Clădirea are structuri din trei perioade, medievală, modernă și contemporană și este în prezent un centru de cultură urbană, fiind inaugurat la 21 martie 2023. Turnul înalt de 35 m dispune de lift, astfel că accesul pe terasa cu panoramă de 360 grade se face extrem de facil, iar experiența este recomandată tuturor categoriile de public… mai puțin celor cu rău de înălțime.

Diorama amplasată la ultimul nivel și oglinda cupolei, alături de peisajul urban văzut de sus, ne îndeamnă să mergem la acest obiectiv, care deja atrage sute de vizitatori pe zi.

Mai Multe

More article