Medina reprezintă partea arabă veche a unui oraș din nordul Africii, construită inițial ca o fortăreață. Este înconjurată de ziduri cu mai multe porți, iar în interiorul Medinei găsim bazarul, o piață uriașă desfășurată pe mai multe stradele pietruite. Ușile și porțile sunt ornate cu ținte și simboluri care spun mereu o poveste, o poveste a casei și a locuitorilor din ea, ne explică Nejib, ghidul nostru.
Medina din Sousse – unul dintre cele mai importante orașe ale Tunisiei, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este un monument de arhitectură islamică timpurie din Magreb. Aici se află Marea Moschee, Muzeul de Arheologie (care găzduiește o colecție impresionantă de mosaicuri, Tunisia fiind renumită pentru aceste opere de artă) și Ribat-ul care pe vremuri avea rol de caravanserai (adică un loc unde călătorii puteau poposi pentru se odihni și a-și reface forțele, un fel de han în terminologia europeană).
De asemenea pe teritoriul Tunisiei, ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO sunt și Medina din Tunis și cea din Kairouan, împreună cu Amfiteatrul roman din El Djem, situl arheologic din Cartagina, Parcul Național Ichkeul, orașul Kerkuan (Kerkouane) și necropola sa, situl arheologic din Dougga (Thugga).
Te poți ușor rătăci prin Medina, dacă nu-ți iei puncte de reper. Vei fi asaltat de comercianții tunisieni care încearcă să-și vândă marfa.
Un element esențial în comerțul din Medina este negocierea. Nu există prețuri afișate și nimic nu are un preț fix. Totul se negociază. E o chestiune tradițională, deși deseori greu de acceptat pentru turiștii europeni. (Va urma)
Galerie foto: Monica Oprișe
- Malta, insula de miere (IV) - 23 sept. 2019
- Malta, insula de miere (III) - 9 sept. 2019
- Malta, insula de miere (II) - 28 aug. 2019