Poveşti de călătorieImpresii din Tunisia (I)

Impresii din Tunisia (I)

Situată în bazinul mediteranean, în Nordul Africii, Tunisia face parte dintre cele cinci țări ale Magrebului arab (Uniunea Magrebului Arab – o asociere regională de state din Africa de Nord fondată în 1989, alături de Maroc, Algeria, Libia și Mauritania, adică țările din vestul lumii arabe).

Hoteluri de lux pe malul Mării Mediteraneene, vestigii romane, orășele cochete alb-albastre, bazaruri cu alei înguste, sate uitate de lume în care oamenii trăiesc în locuințe săpate în pământ, oaze cu palmieri, lacuri sărate și porțile Saharei – toate se regăsesc între granițele acestei țări care m-a cucerit cu farmecul ei.

Limba oficială în Tunisia este araba, dar tunisienii sunt recunoscuți drept un popor poliglot (vorbesc araba, franceza, engleza) și pragmatic, care a știut să țină pasul cu vremurile.  Sunt oameni vorbăreți, comercianți prin excelență. Economia țării se bazează pe două ramuri principale: agricultura (producția de ulei de măsline; curmale) și turismul.

De origine berberă, dar aflat sub diferite dominații de-a lungul timpului, poporul tunisian a găsit calea de a continua să existe, dând dovadă de adaptabilitate, flexibilitate și a integrat în propria cultură elemente aparținând culturilor popoarelor care s-au perindat prin aceste meleaguri (romani, bizantini, otomani, arabi, francezi ș.a.).

În Tunisia poligamia este interzisă, statutul femeilor fiind diferit în comparație cu celelalte țări din lumea arabă.

Dincolo de orice prejudecăți, dincolo de ceea ce ne diferențiază ca popoare, ori de asemănările dinte noi, am observat în ochii tunisienilor o profunzime care se cere explorată, o bucurie de a fi și de a dărui. Dincolo de dezvoltarea economică, de emanciparea socială ori de îmbinarea armonioasă a tradițiilor cu modernismul, cea mai mare bogăție a Tunisiei sunt oamenii și felul în care ei au ales să existe, renăscând mereu cu zâmbetul pe buze.

Cum ne-a zugrăvit Nejib Chaaba – ghidul nostru tunisian, aceste meleaguri și ce am văzut de-a lungul călătoriei prin Tunisia, vom împărtăși cu voi în miniseria de povești despre Tunisia.

 

Aurora Monica Oprișe

Ultimele postari ale lui Monica Oprise (vezi toate)

Mai Multe

More article