Poveşti de călătorieRegiunea Ardealului unică în România

Regiunea Ardealului unică în România

Când vine vorba despre tradiții și zone tradiționale în România, mintea ne zboară la zona Bucovinei sau la cea a Maramureșului, dar și aici aproape, în Transilvania găsim Țara Călatei, un loc minunat care se deosebește de toate celelalte regiuni ale Ardealului. Țara Călatei se întinde peste toată zona vestică a județului Cluj până în partea sudică a Sălajului și este o regiune etnografică pitorească, cu populație mixta română și maghiară.

Sursă: Țara Calatei 

Aici satele au un alt suflu. Se conturează lin pe lângă biserici din piatră albă acoperite cu șindrilă, cu tavanele pictate din lemn casetat și cu turnurile înalte. Tot aici mai rezistă bine conservate și bisericile vechi din lemn, casele cu tărnaț și decorațiuni din lemn. Rolul comunității religioase, mai exact a bisericilor, a fost extrem de important pentru că datorită lor tradițiile au rămas intacte. Totodată, populația acestor sate este compusă atât de români cât și de maghiari, iar obiceiurile străbune sunt la fel de bine păstrate în ambele comunități.

Sursă: Țara Calatei 

Nu trebuie să intri în sate și să străbați ulițele pline de toate cele povestite mai sus, ci doar să treci prin Izvorul Crișului, localitatea devenită magazin în aer liber. În fața porților, oamenii și-au aranjat mici magazine în care vând haine, obiecte tradiționale, mic mobilier sau confecții de lemn, toate făcute manual de meșteri populari.

Fie ca mergi spre Oradea sau te întorci de acolo, odată intrat în acest sat nu îți poți lua ochii de la minunățiile expuse. E momentul în care tradiția face cunoștintă cu lumea modernă, locul unde trecutul se pliază perfect cu dezvoltarea accelerată zilelor noastre și unde gustul de odinioară ne este reamintit de vasele de lemn sculptate de meșterii contemporani, sau de cele de lut pictate de olarii moderni.

Localnicii susțin că această Țară a Călatei este unică nu doar în Ardeal ci și în Europa pentru că aici porturile populare și tradițiile sunt păstrate nealterate de trecerea timpului. Cât despre atmosfera sărbătorilor, ei bine mai ales aici, totul se păstrează cu sfințenie, oferindu-ne sentimentul de întoarcere în poveștile copilariei, pe vremurile în care bunicii ne primeau cu brațele deschise în poarta ninsă.

Cea mai importantă cameră din casele călățenilor este cea „tradițională”. Extrem de bine îngrijită, cu mobilierul sculptat și viu colorat, camera este o mândrie a fiecărei gospodării. Odinioară, tinerii sculptau scaune cu spătar pentru aleasa inimii lor. Și cum tradiția continuă, piesele de mobilier sculptat au rămas vedete. Mobila colorată din zona Izvorului Crișului se lustruiește și apoi se pictează cu motive populare preponderent florale. Specifice locului sunt laleaua și trandafirul.

Astăzi cea mai mare parte a pieselor de mobilier se confecționează la Nearșova și Macău. În schimb, obiectele mici precum tablele de șah sau jucăriile din lemn se realizează la Izvorul Crișului, Saula și Alunișu.

Tot aici am găsit cel mai impresionant port popular din Ardeal: unul colorat și plin de motive specifice. Acest meștesug, cel a realizării costumelor populare revine femeilor, care cu multă răbdare și muncă, își învață fiicele încă de la vârste fragede. Dacă odinioară straiele tradiționale erau purtate zilnic, astăzi sunt etalate doar în zilele de sărbătoare.

Sursă: Țara Calatei 

„Fetele poartă pe cap o cunună pe care o poartă după confirmarea religioasă. Aceasta este făcută din mărgele albe și roșii și are panglici în spate și un ciucure de mătase. Fetele care poartă cununi țin pe braț o eșarfă de lână. Cea mai elaborată piesă vestimentară – musuiul – este un șorț sau catrință purtată largă în spate, neînchisă în față, având colțurile întoarse și băgate în brâu, lăsând să se vadă astfel postavul din interior. Portul este completat de un voal pe cap și în jurul gâtului și de cămașa încrețită la gât, și brodată la guler, manșete și umeri. În picioare fetele poartă cizme roșii brodate în lateral. Tinerii își montau la încălțăminte potcoave sunătoare de cupru.”

Sursă: Țara Calatei 

Nu pot să închei incursiunea prin colorata Țară a Călatei fără să va spun ca s-a modernizat mai nou și are un site deosebit de bine realizat. În prezentarea lor Țara Călatei e sinonim cu „Transilvania în esență tare”…Fain spus!

 

Mai Multe

More article