Poveşti din ClujClujul vintageÎmpărăteasa Sisi și locurile speciale din Cluj care-i poartă numele

Împărăteasa Sisi și locurile speciale din Cluj care-i poartă numele

Împărăteasă a Austriei și regină a Ungariei și Boemiei, Elisabeta a lăsat o amprentă importantă și asupra Clujului, oraș pe care l-a vizitat în anul 1887. În anul 1900, pentru a prelungi zona de promenadă a Parcului Central, s-a decis realizarea unei alei în serpentină până în vârful Cetățuii. Ajutorul armatei a fost deosebit de important, soldații fiind cei care au realizat amenajarea drumului de acces. Toată această nouă zonă de petrecere a timpului liber a fost legată de numele împărătesei Elisabeta, cunoscută mai ales ca Sisi.

Pe aleea care urcă pe Cetățuie a fost amplasat și bustul împărătesei, Lajos Pákei, arhitectul Clujului proiectând soclul statuii, în timp ce bustul din broz a fost realizat de Alajos Stróbl. Pentru legătura dintre parc și baza Cetățuii s-a proiectat podul care poartă de asemenea numele Elisabetei. Nu doar aleea de promenadă și podul au purtat numele împărătesei, ci și actuala stradă Emil Racoviță, cea care urcă din spatele Hotelului Astoria (Camera de Comerț) spre Cetățuie. În această zonă erau locuințele de vară ale protipendadei clujene, apoi tot mai mulți au preferat să-și construiască vile elegante și să locuiască în permanență aici.

Societății pentru Înfrumusețarea Orașului i s-au propus mai multe materiale pentru ridicarea podului, membrii acesteia decizând ca acesta să fie construit din fier. Firma Schlick a predat podul autorităților în anul 1902. Având lungimea de 35 de metri și lățimea de 1,5 metri, podul se încadrează frumos în peisajul urban al zonei.

Cea mai mare daună suferită a de pod nu a fost făcută de vreo inundație, ci de bombardamentul din 1944 de la retragerea trupelor germane.

Din 2011 podul este iluminat, silueta acestuia fiind evidențiată pe timp de noapte. Podul a devenit una dintre atracțiile zonei centrale, după ce îndrăgostiții au început să prindă lacăte de balustradele acestuia, aruncând cheia în Someș ca simbol al iubirii eterne.

Elisabeta (1837 – 1898) a fost o personalitate controversată a perioadei sale, care nu s-a putut încadra în standardele rigide ale etichetei de la Curtea Imperială. Comunitatea clujeană a adus un tribut important împărătesei care a onorat orașul cu vizita sa, legând de numele ei una dintre cele mai frumoase zone de promenadă ale urbei.

Mai Multe

More article