Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiDe la DEFECT la EFECT cu Peter Bianca Theodora

De la DEFECT la EFECT cu Peter Bianca Theodora

Peter Bianca Theodora ‒ artista ce transformă defectul în artă

Se spune că frumusețea stă în ochii privitorului, iar aceasta este o certitudine experimentată de fiecare. Unele păreri ajung să ne fie influențate de anumiți factori, iar altele, ni se schimbă odată cu diversificarea paletei de trăiri simțite de-a lungul anilor, ajungând astfel să dăm sens și înțeles prin prisma lor.

Apreciem persoane, obiecte, locuri și experiențe în lumina nevoilor și a momentului în care ne aflăm, iar aprecierea vine dintr-o acceptare a ceea ce oferă interacțiunea fluidă și serenă cu acel element. Indiferent de șabloanele, paradigmele și așteptările conturate de creioanele riguroase ale societății, natura, rămâne constanta ce ne reamintește cum, creativitatea, utilitatea, grandoarea și expansiunea, sunt posibile uneori doar prin intervenții disruptive, neacceptate mereu de noi toți.

Așa sunt și frunzele ruginii din Parcul Central ‒ un semn că toamna rămâne un anotimp ce invită la prețuire și reînnoire, tocmai prin eliminarea și transformarea părților ce nu deservesc următoarei etape, a „defectelor” ce necesită schimbare, cosmetizare, așa că, găsesc în asta un prilej bun de a mă întâlni cu o artistă ce îmbrățișează conceptul defectului ca efect

Prin foșnetul melodic al frunzelor, pașii mi se îndreaptă spre atelierele de la Departamentul de pictură ale UAD, ce ocupă un loc în vecinătatea boemului cazinou, Chios. Ușa se deschide, iar Bianca mă întâmpină cu zâmbet și dorința de a împărtăși.

Peter Bianca Theodora, absolventă UAD, actuală  masterandă, începe să înțeleagă natura și importanța efectelor în ritmicitatea și unicitatea imperfecțiunii încă din liceu, pe când studia la secția de sculptură. Așa că, pentru studiul academic, alege Departamentul de Ceramică-Sticlă-Metal, datorită multitudinii de tehnici și materiale abordate în domeniu, dar și a plăcerii de a converti materiale aparent banale, în artă desăvârșită.

| Am fost surprinsă de diversitatea materiilor studiate și specifice secției, începând de la realizarea obiectelor sculpturale, utilitare,ambientale din ceramică, sticlă și metal, până la realizarea de vitraliu, mozaic și bijuterie.

Pentru că este o artistă ce dorește să găsească armonie prin echilibrarea stărilor de apreciere și nemulțumire față de mediu, oameni și obiecte, Bianca îndreaptă optica vizuală și sufletească către depășirea limitelor, a fricii de eșec, asumarea vulnerabilității emoționale și îndepărtarea temerii de intimitate și incoerență afectivă, adesea date de superficialitatea trăirilor și lipsa exteriorizării lor.

Ne regăsim adesea în contexte în care viața ne oferă bucăți asimetrice, dâre sau frânturi dintr-un întreg. Ce putem face cu ele pentru a nu încetini ritmul neastâmpărat al vieții și a  optimiza totuși prezentul ?!

Bianca e cea care știe cum să aducă un aer de toleranță și inspirație, atât în interacțiunea cu cei din jur, cât și în artă, prin utilizarea unor tehnici specifice. Așadar, vom regăsi un amestec cromatic, de texturi și viziune, prin permisivitatea expansiunii unor idei în real, fără cortină limitativă.

Despre Viață și Acceptare

Care a fost momentul în care tu ai început să vezi asemănări între materialele utilizate în atelier și oameni ?

| Una dintre cele mai importante corelații realizate între materiale și oameni a fost cea a defectului ca efect. Într-adevăr rugina, fisurile, rupturile, sunt defecte din timpul procesului, dar în unele cazuri pot reprezenta un adevărat efect, un element care ne transmite ceva despre trecutul piesei, despre un eveniment care a provocat un șoc materialului și a lăsat o urmă, o amprentă care este autentică, distinctivă, uneori chiar cu o valoare estetică ridicată. Așa sunt și oamenii, trec prin situații traumatizante care își lasă amprenta asupra lor într-un mod unic. Diferența stă în faptul că materialul nu poate alege singur dacă defectul său va fi transformat în ceva pozitiv, dar în schimb, omul poate face acest lucru, dacă își dorește.

Bianca, putem observa tot mai des fenomenul lipsei de acceptare a defectelor, acest aspect reflectându-se în intoleranță și impulsivitate. De ce crezi că acceptăm cu dificultate defectele ?

| Deoarece le clasificăm în primul rând drept ceva negativ, în loc de ceva uman. Uneori încercăm prea mult să fim perfecți în aparență și ajungem să uităm de esență.

Care sunt câteva dintre tiparele comportamentale pe care ai dori să le diminuezi și cum am putea face asta ?

| Perfecționismul. Ne concentrăm prea mult asupra felului în care vrem să fim priviți de cei din jur și ajungem să ne ascundem de noi înșine. Ar fi minunat să conștientizăm că perfecțiunea nu există. Este important să ne acceptăm în primul rând pe noi, atât cu punctele tari, cât și cu cele slabe.

Cum afectează superficialitățile structura morală, atitudinile și interacțiunea noastră cu ceilalți ?

| În general consider că aceasta este alimentată de un fel de rușine, teamă, față de sine și de ceea ce vor crede ceilalți. Superficialitatea aceasta creează o barieră și nu lasă pe nimeni să ne cunoască cu adevărat. Astfel, rămânem singuri, nu ne permitem nicio șansă la o interacțiune și relație cu adevărat sănătoasă.

Inima este simbolul vieții și al iubirii. Element regăsit și în lucrările tale. Se spune că, atunci când facem alegeri cu inima, să ne luăm totuși, și creierul cu noi. Este riscant să ne ascultăm inima prin neimplicarea totală a rațiunii ?

| Este extrem de riscant. Uneori inima poate alege lucruri care se dovedesc a fi nepotrivite și chiar toxice pentru noi. Rațiunea trebuie să fie mereu prezentă pentru a evita astfel de situații.

Dacă ar fi să predai într-o școală „Teoria Acceptării Defectelor”, ce ne-ai povesti despre experiență ?

| Este important să ne acceptăm calitățile și defectele, pentru că acestea demonstrează faptul că suntem umani. Fericirea nu este definită doar de o serie de realizări bifate pe o listă, ci de momentele și relațiile valoroase cu persoanele importante din viețile noastre. Așadar, aș încerca să provoc tinerii la introspecție, recunoașterea și acceptarea defectelor, precum și transformarea lor în calități unice. Fiecare dintre noi are un bagaj emoțional consistent, dar uneori poate fi mai ușor de transportat în momentul în care primim și oferim înțelegere, ajutor și suport între noi, ca oameni.

Cum îi putem accepta pe cei din jur pentru a putea crea relații armonioase și constructive ?

| În primul rând trebuie să ne acceptăm și iubim pe noi înșine. Abia atunci, vom avea șansa să îi acceptăm pe cei din jur. În general, dacă suntem prea aspri cu noi înșine, ajungem să îi tratăm la fel și pe ceilalți.

Cuvintele, sunt mici simboluri ce ne definesc în funcție de etape și perspective. Ce cuvinte definesc artista Bianca ?

| Introspecție, viziune, bunătate, creativitate, acceptare și…punere în valoare a ceea ce există deja, transformarea nedoritului în dorit.

Ce înseamnă participarea ta la festivalul DIPLOMA Show 2022,  festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români ?

| Un moment esențial din viața mea și o sursă uriașă de motivație pentru continuarea activității în sfera artei.

Un loc din natură care, pentru tine, reprezintă o oază de repoziționare sufletească și o reîncărcare energetică.

| Nimic nu poate fi mai liniștitor decât o plimbare prin pădure.

Cunoscând defectele sale, ale lumii și ale obiectelor, artista a găsit prilejul de a deschide drumuri nebătătorite ce ne fac să privim curajul toleranței ca una dintre cele mai sublime forme ale existenței ‒ creația frumosului și armoniei.

„Open Up”, primul proiect artistic al Biancăi, unul de suflet, vine cu invitația către public de a se provoca la un proces de introspecție și vulnerabilizare, pentru a putea descoperi esența umanității și a ieși în lume mult mai onești și deschiși pentru viitoarele contexte afective.

Așa că, data viitoare când întâlnim defecte, să ne reamintim de Bianca, artista alchimistă, ce transformă defectele în efecte, atât în relațiile interumane întâlnite, cât și în obiectele de artă ce există, dar și în cele ce vor urma.

Până data viitoare, gânduri senine și creatoare de realități…demne de trăit.

Gyorgydeak Patricia

Mai Multe

More article