Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiClujeni cu inimi pline de dragoste şi compasiune

Clujeni cu inimi pline de dragoste şi compasiune

Experiență unei familii de refugiați ucraineni, în Cluj.

„Războiul din Ucraina a forțat familia noastră să plece de acasă, de la serviciu, de lângă cei dragi. Din păcate, nu am putut să ne imaginăm un loc în care ar putea fi sigur pentru noi și copiii noștri, în Ucraina, așa că am decis să trecem granița.

Obișnuiam să călătorim prin România și să admirăm frumusețea naturii și a arhitecturii, dar nu
exista o cunoaștere apropiată cu poporul român. De data aceasta, călătoria a fost forțată, lacrimile mi-au acoperit ochii și de aceea nu am observat frumusețea din jur. Acum, după această experienţă, îmi dau seama de frumusețea inimilor românești.

Îmi voi aminti mereu de o familie care ne-a oferit mult timp cazare gratuită. Această familie s-a
ocupat să avem bucate pe masă şi toate cele necesare, în timpul în care noi, trişti şi îngânduraţi, nu am avut timp să dăm atenţie amănuntelor.
Am făcut cunoștință cu familia și cu o întreagă echipă de oameni simpli care s-au implicat, au preluat continuu apeluri din partea ucrainenilor şi au rezolvat probleme importante precum locuinţe, transport, mese, repararea maşinilor, escortarea la spital sau chiar asistența medicală de specialitate.

M-am întrebat în acele zile de la începutul războiului din Ucraina, de unde au puterea aceşti străini, pentru noi, să se implice, să îşi dedice atât de mult timp cu tote că au familiile lor şi locurile lor de muncă. Şi nu doar că ne-au ajutat cu timp, dar au şi sacrificat din finanţele lor pe care le-au oferit cu dragoste.

Este vorba despre oamenii unei organizaţii religioase din Cluj, cei pe care am avut norocul să îi întâlnesc. Au donat un etaj întreg al centrului amenajat pentru birouri, ca să înființeze un centru pentru refugiați. Familiile acestor oameni minunaţi veneau după serviciu și lucrau la reamenajarea camerelor. Femeile se trezeau dimineața devreme pentru a face micul dejun şi se asigurau că noi, refugiații ne simţim ca acasă. De asemenea, ucrainenii care decideau să plece mai departe, erau ajutaţi cu actele pentru transport şi cu toate indicaţiile necesare.

Ne-am familiarizat cu organizațiile bisericești care i-au ajutat activ pe ucrainenii veniţi la Cluj, cu achiziționarea gratuită de alimente, îmbrăcăminte și medicamente.

Când au aflat că copilul meu are o boală asociată cu intoleranța la lactoză, ne-au oferit alimente care să acopere toate neajunsurile.

O altă organizație din Cluj, Prison Fellowship Romania a pregătit și încă pregătește prânzuri delicioase, care sunt servite cu generozitate ucrainenilor, oferind hrană suplimentară pentru toate
weekendurile.

De Paște, au pregătit o mulțime de cadouri dulci pentru copii, iar acest lucru, această dovadă de bunătate şi multă grijă a însemnat foarte mult pentru noi. Am văzut de câte ori au pregătit pachete cu alimente către Ucraina, în tot acest timp, de la începutul războiului şi nu înţeleg nici acum de unde vine acestă dăruire şi forţă a lor, dar şi dorinţă continuă de a sprijini şi ajuta.

Unele școli din Cluj au permis copiilor ucraineni să învețe în sălile de clasă. În cazul nostru, Spectrum School i-a tratat pe copiii mei cu o căldură deosebită, primindu-i, organizându-le prânzuri, permițându-le să participe la excursii școlare, învățându-i limba română și, cel mai important, creând o atmosferă prietenoasă.

Aproape toţi oamenii pe care i-am întâlnit au fost plini de compasiune pentru necazul nostru și este emoționant.
De exemplu, copilul meu a avut nevoie de un consult medical, în timpul cât a fost la şcoală şi unul dintre voluntarii implicaţi s-a oferit ca translator. Astfel situaţia s-a rezolvat rapid şi foarte bine pentru cel mic, nefiindu-i pusă în pericol sănătatea. Transmit şi pe această cale o plecăciune părinților care au crescut un astfel de om cu inimă mare.

Şi au fost multe şi frumoase lunile trăite la Cluj, pline de bunătatea oamenilor de aici: coaforul la care doamnele nu a vrut să ne taxeze pentru tunsoarea copiilor mei; o vecină m-a răsfățat cu o prăjitură de casă, oferind ajutor și comunicare dacă era nevoie; un bărbat care s-a apropiat de mașina noastră la munte, în drum spre Cluj, ne-a dat o pătură din lână de oaie…

Lacrimile încă îmi curg şi acum, când îmi amintesc fiecare dovdă de bunăvoință şi dragoste pe care am primit-o.

Dragi români, sunteți extraordinari, iar inimile voastre sunt incredibil de mari.

Dumnezeu să vă apere de necazuri și să vă răsplătească cu generozitate pentru bunătatea voastră!”

Alyona

Alyona este mamă cu trei copii. Norocul familiei ei sunt tocmai aceşti trei copii. Astfel, au putut părăsi cu toţii, inclusiv tatăl, Ucraina.

Mai Multe

More article