Sárdi Elemér (1907 – 1981) a fost unul dintre cei mai cunoscuți fotografi clujeni de la mijlocul secolului al XX-lea, iar în anii 1940, numeroase celebrități locale sau din Ungaria îi frecventau studioul, astfel că se autopromova ca „fotograful femeilor frumoase”. Deși ar putea să pară pretențios sau elitist în alegerea clientelei, Sárdi a oglindit în pozele sale o gamă socială și etnică largă, între portretele sale fiind maghiari, români și evrei din diverse medii.
Atelierul fotografului (Foto Sárdi) era situat pe actuala Cale Regele Ferdinand, la nr. 13, iar activitatea lui Sárdi s-a încheiat la sfârșitul anilor 1950, acesta muncind o perioadă în sistemul cooperatist, după ce studioul lui a fost închis.
Asociația Renascendis a descoperit la un anticar o arhivă cu peste 4.000 de clișee pe sticlă și celuloid, majoritatea din perioada 1935 – 1944. Peste 1.200 dintre ele înfățișează membri ai comunității evreiești din Cluj. La recensământul din 1930, trăiau în oraș 13.504 evrei, ceea ce însemna 13% din populație.
Sárdi a fost un fotograf meticulos, scriind pe fiecare plic numele comanditarului, dar și numărul comenzii astfel că după mai bine de 70 de ani, cercetătorii pot identifica facil persoanele fotografiate și pot avea totodată repere cronologice pentru a crea biografiile personajelor expuse. Pentru expoziția temporară „Evreii lui Sárdi” a fost realizată o selecție pentru a etala varietatea meseriilor, grupe de vârstă cât mai diverse, dar și alte aspecte legate de numărul de persoane care apar în fotografii. Astfel, au fost alese atât portrete individuale, cât și cupluri sau grupuri de persoane, pentru o reprezentare cât mai variată și mai fidelă a comunității evreiești în ansamblu.
Fotografiile sunt însoțite de scurte descrieri legate de viața personală și profesională, dar aflăm și dacă au supraviețuit sau nu Holocaustului. Sunt povești și destine care șochează prin simplitate. Cei mai mulți au pierit din păcate, iar aceste fotografii sunt singurele semne care au rămas de pe urma lor. Majoritatea familiilor evreiești au fost distruse, puținii supraviețuitori s-au risipit în toată lumea, astfel că descoperim prin intermediul acestei expoziții frânturi din viața socială a Clujului de altădată, o realitate care iese la suprafață prin intermediul fotografiilor lui Sárdi Elemér.
Expoziția „Evreii lui Sárdi” poate fi vizitată până în 27 martie 2022 la Muzeon – Storytelling Jewish History Museum din Cluj.
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024