Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiEmoție și eternitate printr-un obiectiv

Emoție și eternitate printr-un obiectiv

„Ceea ce fotograful reproduce infinit, s-a întâmplat doar o dată. Fotograful repetă mecanic ceva ce nu se va mai putea întâmpla niciodată existențial.”  -Roland Barthes

Adesea, trecutul, prezentul și viitorul se întrepătrund atât de repede, încât, puține sunt clipele palpabile pe care mai reușim să le îndesăm într-un buzunar.

Măiestria persoanelor creative, cele care surprind un moment ce va reda stări la infinit, este cea care ne aduce mai aproape de esențial, de noi.

Există așadar, acele persoane care văd dincolo de aparentul banal și obișnuit, cele pentru care nimicul devine tot, chiar și pentru o clipă.

Viața, ne dovedește dificultatea repetării exacte a unui moment, dar, ne consolează cu existența amintirilor prin fotografie.

 Pentru a cunoaște cine suntem, ne ajută să știm cine am fost. Cât de bogați ne fac toate documentele istorice precum și fotografiile ce au surprins atâtea etape până în prezent !

Fotografia, este una dintre dovezile că viața ne oferă posibilități nelimitate, care, odată explorate, ne vor face să regândim tot ceea ce știm despre existența noastră și lume.

Din 1800, de când a fost realizată prima fotografie și până acum, nu ne mai oprim din a  imortaliza momente, contribuind astfel la crearea unei lumi mai aproape de noi.

 Modalitatea prin care surprinzi o clipă pentru a o împărtăși, se dovedește a fi mai mult decât o plăcere temporară-este o știință, o artă de a crea imagini durabile, ce reflectă complexitatea umanității, iar Oxana Dvornic iubește să fotografieze fragmentele poveștilor din ochii oamenilor și natura, pentru sinceritatea ei.

Odată ce aparatul de fotografiat a fost inventat, nu a mai fost lăsat jos, dovedindu-și utilitatea și importanța în viața cotidiană.

Dacă în 1840 luna era imortalizată pentru prima dată, iar în 1957 Kodak făcea primele fotografii cu o cameră digitală, evoluția aparatelor de fotografiat nu se oprește din a ne uimi. Continuă să ne uimească și cei care abordează arta fotografiei. Pe lângă device-urile ultramoderne, realitatea este aici într-o manieră particulară și mereu inedită, prezentându-ne natura, evenimentele și persoanele contemporane, cu filtrul autenticității și creativității infinite.

Fotografia este momentul în care mintea, ochiul și inima se aliniază.”  – Henri Cartier-Bresson

 Deși se spune că cele mai reușite imagini urmează de abia de la primele 10.000 de poze încolo,  Oxana Dvornic, nu a avut nevoie de atâtea.

Se întâmplă să aibă două pasiuni despre care știu și eu: fotografia și cheescake-ul.

Când nu o surprinzi mâncând bunătăți cu prietenii, îngheață momente.

Indiferent de job-ul avut până acum, Oxana a înțeles că nu ai cum să trăiești o viață cu sens, decât dacă faci ceea ce îți place. Și ea, asta face-fotografie.

Genți scumpe, pantofi de colecție, accesorii în trend, ultimele obiecte vestimentare…Nici vorbă ! Oxana așteaptă aparițiile în materie de fotografie, mereu cu dorința de a scoate ce e mai frumos din realitatea asta neplăcută. Deci, un obiectiv nou, vă rog !

A fotografia ceva, este momentul în care tot ceea ce ești și tot ceea ce ai trăit, se reflectă asupra subiectului fotografiat.

Simțim adesea, cum calitatea vieții crește considerabil, când imaginația și creativitatea conturează realitatea.

De 5 ani, în Cluj-Napoca, personalitatea colorată a Oxanei, se reflectă în fotografiile realizate și expuse în diverse evenimente și expoziții.

Omul care simte satisfacție când capul îi pică greoi pe pernă după o zi încărcată, este tot mai convinsă că fotografia alb negru reflectă dualitatea vieții, plină de contraste.

Experiențele avute au făcut-o să înțeleagă că există un limbaj pe care toți îl înțelegem-acela al entuziasmului, al lucrurilor făcute cu dragoste și voință, în căutarea a ceea ce îți dorești sau în ceea ce crezi, iar fotografia, este forma de manifestare prin care ea vede lumea.

Atemporalitatea nu se demodează, așa că prin pozele alb negru, Oxana creează o lume ideală, ce ne îndeamnă la visare, care ne amintește totodată de trecut, dar ne și împământează în prezent.

O fotografie, ne poate transmite mai mult decât emoție și inspirație-fotografia, a demonstrat cum o invenție poate schimba realitatea și percepția umană, îmbunătățind calitatea vieții, atât a celor care  imortalizează o clipă, cât și a celor care o privesc.

Prin activitatea ei, Oxana invită să găsim curaj în autoexprimare și  experimentare.

Ar fotografia întreg pământul, Martele și Luna, iar imaginația ei ne face să apreciem diferența perspectivelor.

Deși societatea actuală fotografiază stări precum incertitudine, căutare, haos, ochii albaștri ai Oxanei văd dincolo de asta, păstrând pozitivitatea și energia bună, atât de necesară pentru a continua-experiențe, proiecte, viața în sine.

Cunoscând-o pe Oxana Dvornic, am redescoperit că fotografia este magie, iar posibilitățile de a percepe realitatea sunt nelimitate, atâta timp cât obiectivul nostru este setat în direcția pe care doar sufletul nostru o știe.

Fotografia ne confirmă dualitatea existențială și este unul dintre contrastele pe care le întâlnim de-a lungul vieții, alternând-o, dar, și reținând-o în același timp, pe loc.

Oxana este o fire instagramabilă, așadar o găsiți acolo pentru orice proiect creativ. @fragments_photographie

Până data viitoare, haideți să păstrăm valoarea artistică a fotografiei și, uneori, să mai imprimăm fotografii, pentru a putea adăuga istorie și date, în memoria universală a stărilor și trăirilor secolului XXI.

 

Gyorgydeak Patricia©

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

Mai Multe

More article