Există câteva reguli simple, de bun simț, pentru a minimiza apariția răcelilor frecvente, atunci când copilul este introdus în colectivitate, la grădiniță sau la creșă.
1. Copilul mic, de obicei, nu știe să își sufle nasul corect, nară cu nară, cu putere. Îl puteți învășa acest lucru punându-i în față o lumânare și îl îndemnați să sufle în ea în timp ce îi acoperiți, pe rînd ambele nări.
2. Efectuați spălături nazale, măcar de 2-3 ori/zi dacă cel mic este într-o colectivitate cu copii răciți. Prin spălăturile nazale micșorați numărul de germeni (virusuri sau bacterii) din nasul copilului.
3. Mâinile copilului trebuie spălate cu săpun sau cu soluție pe bază de alcool. Dați mare atenție acestui aspect mai ales dacă îl transportați cu mijloacele de transport în comun sau s-a jucat într-un mediu alături de alți copii răciți.
4. Optați cu încredere pentru imunizarea suplimentară a copilului. Pentru asta folosiți vitaminele B, C și D. Oricum, vitamina D, cu rol major antibacterian, nu doar de fixare a calciului în oase este recomandată pentru utilizare zilnică, de către medicul de familie și endocrinolog. Administrarea produselor de tip complex de vitamine B-1,2,6,12 se face măcar 10 zile/lună, de 3-4 ori/an, după mese, cu administrare matinală.
5. Faceți-i copilului dumneavoastră analize serogice pentru corectarea eventualelor disfuncții (anemii feriprive (hemoglobina, sideremie mici), igE , DAO, crescute, cu eozinofilie – posibil teren alergic). Solicitați medicului și verificarea sumarului de urină și a uroculturii deoarece, copiii mici fac frecvent infecții urinare cu Esherichia coli asimptomatice cronice.
6. Urmăriți copilul cum doarme. Dacă sforăie tare, se sufocă, face pauze respiratorii (apnee în somn) atunci trebuie să îl duceți la un control ORL unde să i se vizualizeze videoendoscopic pachetul de vegetații și amigdalele.
7. Cu încredere, puteți palpa gâtul copilului pentru a urmări eventuale adenopatii. Dacă îi găsiți ganglionii măriți aceștia pot fi sateliți ai unor boli locale sau primele semne ale unor boli generale redutabile.
8. Copilul poate suferi și de un reflux gastro esofagian. Acesta este posibil și frecvent la copii mici, dar și la cei care au frecvent eructații (râgâieli) sau faringite repetitive acide.
9. Asigurați-vă că copilul dumneavoastră doarme suficient de mult. Somnul necesar copilului mic durează între 8 și 10 ore/noapte
10. Scoateți copilul afară din casă, în natură. Se recomandă activități zilnice în aer liber, indiferent de temperaturile de afară. Aceste activități sunt mult mai sănătoase pentru organismul copilului decât cele în locurile de joacă amenajate în interior.
Cel mai indicat este să vă feriți de spațiile închise și supraaglomerate (mall-uri, mijloace de transport în comun sau locuri de joacă comune în spații închise).
Sfatul medicului vă este oferit de specialiştii ORL ai Clinicii NOVA Explorări ORL Cluj-Napoca/
La Clinica Nova Explorări ORL Cluj se fac teste pentru copii, cu vizualizarea polipilor, a vegetațiilor și teste complexe de auz pentru cei mici. Videoendoscopiile și fibroscopiile pentru copiii mici se efectuează cu anestezie locală.
Pentru control, faceţi o programare copilului dumneavoastră la Clinica Nova Explorări ORL din Cluj, aflată la demisolul Spitalului de Recuperare, strada Viilor 46-50, telefon 0364.881.531, 0771.419.766. Puteţi folosi şi trimitere din partea medicului de familie. Clinica are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Foto credit: Stephanie Rausser