Crăciunul cu Matei Corvin

Clujul pare-se că are ceva aparte, ce îi face pe mulți să vină și să nu mai plece. Și nu, nu este doar varza á la Cluj!

Unul dintre punctele de întâlnire cele mai cunoscute, startul tururilor ghidate ale turiștilor, locul în care se imortalizează cele mai multe momente, unul dintre semnele distinctive ale orașului Cluj-Napoca, este Statuia lui Matei Corvin, aflată chiar în centru, în Piața Unirii.

Un puști de 15 ani, ce ajunge să preia frâiele regatului Ungariei, iar, prin personalitatea sa fermă, rămâne rege timp de 32 de ani.

A mai rămas puțin până la Crăciun și, încă un an se transformă în amintire.

Obișnuim să ne facem tot soiul de „inventare” atunci când se apropie sfârșitul unui an.

Matei Corvin, un rege care a fost martorul atâtora…continuă să mai fie și în zilele noastre. Ochii săi sunt mereu curioși și neplictisiți.

Matei, ia parte neobosit, la schimbările ce transformă orașul.

Statuia sa impozantă, aflată în vecinătatea Bisericii Sfântul Mihail, este ca un prieten bun-mereu aproape.

De la amintiri în alb și negru, la amintiri color, de 117 ani este aici, părtașul ardelenilor și al celor care vizitează orașul.

Ehi, ia uite, lumini sclipitoare, miros de vin fiert și scorțișoară, un carusel ce se învărte cu copii entuziasmați și fericiți, părinți care îi fotografiază, iar scena mereu ocupată de artiși, ce cântă colinde și dansează, sunetul patinelor pe gheața imaculată și al chicotelilor,  răspândesc în jurul meu energie și voie bună-îmi place tot mai mult aici!

Din 1902, Matei, vede multe, aude și inspiră.  

Tiff, concerte, pietoni, persoane care se grăbesc sau oameni care stau tihnit pe o bancă, concursuri care mai de care mai originale, fațade vechi sau proapăt restructurate, discursurile domnului primar, care încurajează mereu tot soiul de activități artistice și culturale, liniștea dimineților de duminică, toate, el le împărtășește cu noi.

Matei, vorbea peste 7 limbi străine, dar chiar și dacă nu ar fi fost așa, în mod indubitabil, el, se face mereu înțeles și ne înțelege. Un rege temerar, născut la Cluj și care nu a mai dorit să plece.

Știe el de ce…

Lăsați-vă inspirați în noul an.

Sărbători fericite și în tihnă !

Gyorgydeak Patricia

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

Mai Multe

More article