Poveşti din ClujClujul vintageFosta școală pentru gospodine și mame culte, azi Liceul Racoviță

Fosta școală pentru gospodine și mame culte, azi Liceul Racoviță

Povestea celui mai bine cotat liceu din Cluj este fascinantă prin ideea unui elitism care a fost creat și impus. Indiferent de perioadă, de sistemul de notare sau de programă, standardul educațional, disciplina și rigoarea pedagogică au fost menținute, astfel că Liceul Racoviță a devenit un simbol al învățământului de calitate din Cluj, și nu numai.

Pe parcela de lângă palatul Teleki, Parohia Reformată a construit inițial un cămin destinat preoților și profesorilor (1826-1830), apoi o clădire mai amplă în care a funcționat o școală elementară pentru fete. În anul 1895, școala confesională devine Școală Civilă de Fete, fiind administrată de către Stat, deschiderea festivă având loc un an mai târziu cu ocazia sărbătorii mileniului.

Clădirea robustă de pe strada M. Kogălniceanu de la numerele 9-11, a fost construită în forma actuală între anii 1901-1902 după planurile arhitectului Pompejusz Hosszú, pentru ca în 1912 să-i fie adăugată sala de sport. Aici erau educate „gospodinele și mamele maghiare culte”.

După schimbarea administrativă din 1919, s-a luat decizia de a se înființa Școala Civilă de Băieți și Fete, o instituție de învățământ secundar cu durata de patru ani. După absolvire, tinerii puteau să se înscrie la școli normale sau militare, dar și la liceu, după ce treceau anumite examene de diferență. Materiile care se studiau erau limba română, limba franceză, matematică, geografie, istorie, științele naturii, desen, lucru manual, muzică, religie și gimnastică, accentul punându-se pe limba română și matematică.

După un an, instituția s-a transformat în școală civilă pentru băieți, fiind aduși aici cu predilecție fii de țărani din satele românești din jurul Clujului, pentru care s-a deschis și un internat. Timp de 18 ani, din 1922, până în 1940, după noile reforme din învățământ, școala s-a transformat în Liceul de Aplicație al Seminarului pedagogic Universitar. În anii 1940-1945, clădirea a adăpostit un liceu de aplicație cu predare în limba maghiară, apoi în perioada 1945-1947, la venirea din refugiu, Seminarul Pedagogic și-a reluat activitatea în vechiul sediu.

La reforma învățământului din anul 1948, Seminarul Pedagogic a fost desființat, fiind organizat acolo Liceul de Băieți nr. 3, cu clasele I-XI. Transformat în școală medie în 1958, purtând numele savantului Emil Racoviță, instituția a devenit liceu în anul 1965. În anul 1968 s-a trecut la învățământul cu 12 clase. Tot între 1965-1968 vechea clădire a fost extinsă cu un corp nou, cu laboratoare, cabinete și ateliere, dar și cu o centrală termică.

Această instituție a fost mereu una de elită, fiind prin tradiție un liceu teoretic, în care standardele educaționale au fost extrem de ridicate, dovadă fiind rezultatele școlare exemplare. Este o onoare să fii absolvent „de Racoviță”!

Surse info + foto: Gaal, György, Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural, Ed. Tortoma, Baraolt, Cluj-Napoca, 2014 / Fodor, András, Kincses Kolozsvár, Cluj, Editura Gloria, 1995 / Sas, Péter, A Farkas Utcai Református Templom Történelmi Emlékei, Cluj-Napoca, Studium, 2015 / e-racovita.ro.

Mai Multe

More article