Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCluj Symphony Experience: povestea șezătorii muzicale

Cluj Symphony Experience: povestea șezătorii muzicale

Este pentru prima dată când Cluj Symphony Experience se desfășoară în cadrul Parcului Etnografic Romulus Vuia, un loc viu în care ne readucem aminte că tradiția e nemuritoare. În cele trei zile de festival acordurile muzicii rock se împletesc armonios cu cele ale muzicii simfonice, iar rezultatul devine o experiență de neuitat. Pe lângă mult-așteptatele concerte de pe scena principală care închid serile: Cargo, Subcarpați și Alternosfera, toți acompaniați de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania și de muzicieni din Chișinău, au loc o mulțime de activități inedite în cele mai frumoase gospodării din cadrul parcului.

I see you, I see ME a fost redenumită una dintre curți, iar aici Cercul Întreg aduce mai aproape de noi bucuria redescoperită și trăită prin muzica silvatică, adică muzica pădurii. Societatea de astăzi tinde să creeze o „normalitate”, însă în cadrul șezătorii muzicale, atât cei mici, cât și cei mari au ocazia să își cunoască și să se împrietenească cu vocea lor care se aude prin instrumente muzicale arhaice sau cu ritmul interior care răsună prin bătăi de palme, lemne sau tobe.

Dansul este de asemenea o formă de exprimare, iar în această gospodărie simfonia este conturată și de o horă afro-românească, un joc ca odinioară, însă acompaniată de tobe africane și braziliene. Participanții își păstrează individualitatea, dar devin unul singur – prin întâlnirea la un joc.

Participarea celor din proiectul Cercul Întreg la ediția de anul acesta a Cluj Symphony Experience are ca scop aducerea aminte a unui trecut nescris, un trecut al fiecărui individ, cu ajutorul muzicii și a dansului. În ciuda diversității, șezătoarea muzicală e despre întâlnirea de la egal la egal, susțin membrii proiectului, simfonia fiind un termen care descrie în cel mai frumos mod experiența din această curte.

Cu mic, cu mare, gospodăria prinde viață în zilele de festival prin intermediul muzicienilor din cadrul Cercului Întreg. Instrumente străvechi din țara noastră conturează acustic ieșirea la joc, o tradiție înrădăcinată în cultură. O experiență unică, o simfonie armonioasă între trecut și prezent, între oameni.

Cluj Symphony Experience este un eveniment organizat de către Asociația Cultural-Artistică Hara și Bigtime Production,  susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj. „Tare mulți oameni ne-au oprit în festival să ne mulțumească pentru experiențe, pentru spațiul ales, pentru concerte, pentru toată starea” a transmis Flavius Buzilă, organizatorul evenimentului.

Mai Multe

More article