În urmă cu aproximativ 2000 de ani, arborele de cacao a început să fie cultivat în America de Sud, iar din fructele acestuia se prepara o băutură. Primele boabe de cacao care au ajuns în Europa, în secolul al XV-lea, nu au avut prea mult succes, până când spaniolii au adăugat în această băutură zahăr din trestie și i-au îmbunătățit aroma cu batoane de vanilie.
Doar în secolul XIX, boabele de cacao au fost transformate în ciocolata propriu zisă de către o companie engleză, care a inventat noul proces tehnologic. Ciocolata posedă o proprietate care a marcat istoria: temperatura la care aceasta se topește (34-35 °C) este mai mică decât temperatura corpului uman. Astfel, ciocolata se transformă în stare lichidă prin simplul fapt că este ținută în gură.
În multe rețete din domeniul cofetăriei, ciocolata este ingredientul principal datorită gustului unic. Mai mult decât atât, aceasta posedă și proprietăți benefice pentru sănătatea noastră.
Dacă utilizăm ciocolata ca materie primă în produse, avem două posibilități. Fie folosim ciocolata veritabilă, fie un surogat de ciocolată (ciocolata de menaj). În ciocolata veritabilă, materia grasă o constituie untul de cacao, rezultat din procesarea fructelor arborelui de cacao. Aici se găsesc vitaminele E și K, săruri minerale, antioxidanți și acizi grași (printre care Omega 6 și Omega 9) foarte importanți pentru sănătatea noastră. În cazul surogatului de ciocolată, untul de cacao este înlocuit cu ulei de palmier, în principal din motive economice. Uleiul de palmier în forma neprocesată este în stare lichidă. Pentru a-și schimba consistența și pentru a se întări, uleiul este procesat fizico-chimic. În urma acestor reacții, uleiul de palmier își pierde proprietățile și nu mai este la fel de sănătos.
De aceea, recomand folosirea ciocolatei veritabile. În deserturi de tip mousse, în ganache-uri sau în brownies, ciocolata folosită face diferența prin gustul și textura produsului finit. Pe piață sunt o mulțime de tipuri de ciocolată. Pentru deserturile noastre, trebuie să o alegem pe cea care se potrivește cel mai bine în funcție de conținutul de grăsime (acest lucru determină vâscozitatea) sau în funcție de procentajul de pudră de cacao (albă, cu lapte sau neagră). Și în cazul surogatelor de ciocolată putem face aceste alegeri, dar ținând cont că rezultatele s-ar putea să nu fie conform așteptărilor noastre.
În final, pe lângă multiplele beneficii pentru sănătatea noastră pe care ciocolata ni le oferă, aceasta ajută și la producerea hormonului fericirii – serotonina. Deci, de ce să nu folosim mai mult ciocolata în deserturile noastre?
Alexandru Szabo