Poveşti din ClujClujul vintageCasa Szilvássy din centrul orașului și povestea neobișnuitei sale proprietare

Casa Szilvássy din centrul orașului și povestea neobișnuitei sale proprietare

Carola Szilvássy a fost o femeie extraordinară, o personalitate care a rupt canoanele timpului său, foarte educată, îndrăzneață și nonconformistă, a cărei poveste nuanțată a devenit cunoscută și pe plan internațional, Carola fiind sursa de inspirație pentru personajul Adrienne Miloth din „Trilogia Transilvană” a lui Miklós Bánffy.

Casa în stil neoclasic, cu parter și etaj, a fost construită la începutul secolului al XIX-lea de către familia aristocrată de origine croată Petrichevich-Horváth. Apoi, proprietar a devenit contele Miklós Kemény, care a vândut-o baronului Béla Szilvássy. Fiica acestuia, Carola (1876-1948) a fost una dintre cele mai fascinante femei din Transilvania sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX.

Încă din copilărie, aceasta s-a remarcat prin firea diferită și comportamentul care sfida regulile. Educată și rafinată, Carola se împrietenea doar cu femei îndrăznețe și rebele și cu bărbați interesanți. Își pierdea răbdarea în prezența femeilor necultivate și mai cu seamă a bărbaților proști. Admira sufragetele și dorea emanciparea femeilor din Transilvania.

În anul 1896 s-a căsătorit cu ciudatul baron Elemér Bornemissza și au avut împreună un băiat (Hubert) care a murit la 7 ani, de scarlatină. Din acel moment, Carola a purtat doar haine negre. Deși cei doi soți s-au separat, baronul a continuat să-și susțină soția în toate demersurile sale sociale.

Pilotul Louis Blériot a ajuns la Budapesta în anul 1909, iar Carola a dorit să zboare și ea. I-a transmis soțului său să i-a legătura cu Blériot și acesta s-a conformat. Francezul, nedorind să o ia la bord a spus că pentru o anumită sumă, va accepta, crezând că prezentând o cifră fabuloasă va fi un motiv suficient pentru a o descuraja. Într-o jumătate de oră, baronul însă a înmânat banii solicitați și astfel Carola a ajuns prima femeie din Transilvania și Ungaria care a zburat cu un avion. Deși nu există dovada scrisă în presa ori documentele vremii despre această întâmplare, poveștile contemporane, precum și felul de a fi al baronesei, ne conduc spre a considera realiste aceste relatări.

Stilul de viață al Carolei Szilvássy era de asemenea neobișnuit pentru perioada respectivă, cu un regim alimentar deosebit (mânca o zi pe săptămână numai fructe), făcea sport și plimbări în natură, reușind astfel să-și mențină tonusul și frumusețea, arătând mult mai tânără decât era.

De asemenea, expediția Carolei în Africa (1909) alături de nepoata ei, pentru a găsi mormântul rudei lor, Albert Wass, a fost prezentată în multe articole contemporane ca fiind o realizare deosebită, deoarece au plecat fără escortă masculină în această peripeție.

A fost o vedetă a vremii sale, scandalizând aristocrația locală cu comportamentul și deciziile sale. Cultura ei vastă și spiritul îndrăzneț au transformat-o într-o personalitate pe care nimeni nu avea curajul să o înfrunte direct, însă mulți o defăimau pe ascuns.

Carola Szilvassy

S-a înscris la Facultatea de Medicină din Cluj și a fost pe front, în Primul Război Mondial, dar Carola a strâns într-o lucrare și multe rețete din bucătăria nobilimii ardelene, cele mai cunoscute fiind pateul de ficat de iepure și gâscă, hreanul cu portocale sau limba cu smântână și lămâie, alături de multe alte bunătăți care făceau mesenii să o elogieze, însă din carte lipsește descrierea cantităților, astfel că se poate considera că nu dorea ca restul lumii să știe cu exactitate formula acelor minunate îmbinări de gusturi, sau să se chinuie puțin până să descopere formula ideală.

Carola Szilvássy s-a stins din viață la 72 de ani, iar Miklós Bánffy a lăsat pe mormântul ei un buchet de trandafiri roșii. Aflat în cimitirul Hajongard/Házsongárd, modestul loc de veci al Carolei, atrage mulți vizitatori fascinați de viața și moștenirea sa spirituală.

Surse info + Foto: Szebeni Zsuzsanna / carola.hu / Rohonyi Iván / Gaal, György, Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural, Ed. Tortoma, Baraolt, Cluj-Napoca, 2014

Mai Multe

More article