Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiBusola ce indică Succesul ‒ Voicu Teofil

Busola ce indică Succesul ‒ Voicu Teofil

Cu medalia de argint, Cluj-Napoca e mai strălucitoare

Zâmbetul îi contura chipul în momentul în care simțise greutatea plăcută a medaliei tocmai câștigate ‒ medalia de argint.

Mulți sunt cei care aduc onoare orașului, iar acum, savantul Emil Racoviță ar fi mândru de performanțele elevului din clasa a XI-a a colegiului care astăzi îi poartă numele, Colegiul Național „Emil Racoviță”.

Voicu Teofil, ne surprinde cu rezultatul obținut la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2023 aducând din Polonia medalia de argint.

Să stea ore în șir studiind științe precum matematica, fizica, astronomia și astrofizica este un deliciu intelectual ce îi aduce satisfacția petrecerii timpului într-o manieră revelatoare, făcându-l să își dorească să vadă și rezultate concrete al muncii sale, tocmai de aceea participă frecvent la concursuri și olimpiade.

Se numără printre elevii vizionari ce văd în școală o resursă pentru propria dezvoltare personală și relațională, nu un stres necesar pentru a marca anumite etape în viață.

DESPRE STEAUA NOROCOASĂ A FIECĂRUIA și PROFESORI CE SCHIMBĂ VIEȚI

| Cred că da, fiecare avem steaua noastră călăuzitoare, indiferent de înclinație. Trebuie doar să găsim acea scânteie care să ne lumineze drumul alegerilor viitoare. Eu am găsit-o în gimnaziu în profesorul care a știut și să asculte, nu doar să ne asculte pentru a primi note. Domnul Papp Laszlo,  profesorul care mi-a conturat traseul către stele, de la Școala Gimnazială „Ioan Bob”, este cel care ne-a făcut să iubim fizica, iar eu simțeam că pot să îi spun unui profesor mai mult decât unuia obișnuit. Asta, a creat conexiune și dorința de a învăța și explora dincolo de ce se preda la clasă.Voicu Teofil

OLIMPIADELE UN MOTOR ÎN AUTOCUNOAȘTERE ȘI EVOLUȚIE

Odată cu înaintarea în vârstă, Teofil a învățat un aspect extraordinar, util á la long ‒ indiferent de inspirația și motivația extrinsecă, calitatea de a deveni autodidact și a folosi resurse înspre propria dezvoltare este cea care te face să trăiești intens și cu sens.

| Am participat la concursuri și olimpiade pentru că îmi plăcea procesul și experiența în sine. E fascinant ce descoperi contexte diverse, oameni interesanți cu care poți crea proiecte viitoare, atmosferă transformatoare. Poți începe oricând să muncești la visul tău.Voicu Teofil

Olimpiada este arena în care poți aprofunda subiecte de interes major, așa că pentru Teofil participarea la asemenea competiții este o chestiune de dorință de autocunoaștere și evoluție. Din experiențele avute, consideră că spiritul competitivității poate fi constructiv.

|Experiența participării la concursuri și olimpiade să nu fie dorită pentru statut social, recunoaștere, ci înspre dezvoltarea personală mersul la olimpiadă este despre a învăța să înveți mai mult. La Olimpiada Internațională am regăsit o diversitate foarte mare pe zona culturală, am întâlnit persoane cu care am creat legături și relații chiar pentru scrierea de articole științifice. Am mers și pentru distracție, pentru că este și despre asta. Voicu Teofil

I-ar plăcea ca recompensele să fie mai armonios distribuite și să nu mai existe discrepanța majoră între cele naționale și internaționale.

|În viitor poate că resursele și recompensele vor avea să fie gestionate în mod mai echilibrat înspre încurajarea celor ce vor să participe. ‒ Voicu Teofil

MICUL SAVANT

Bineînțeles, și dorințele sale pentru cadourile de la Moș Crăciun aveau legătură cu lumea pe care Teofil urma să o exploreze în adolescență.

În clasele primare fiind, Moș Crăciun l-a surprins cu un telescop mult dorit făcând astfel un copil fericit de la pământ până la CER.

|Mi-a fost foarte ușor să intru în lumea astronomiei, e un domeniu ce combină în mod inedit materialul cu imaginarul. Părinții mi-au fost motor încă de mic… Voicu Teofil

2021 ‒ PRIMUL APARAT DE ASTROFOTOGRAFIAT

 |Era primăvară când am cumpărat primul obiect pentru astrofotografie o bucurie imensă ! Constelația ORION, prima constelație pe care am pozat-o cu una dintre primele camere digitale. Aveam un scaun și o piatră ca suport…dar m-am descurcat cu ce aveam la îndemână, rezultatul conta, nu metoda. Voicu Teofil  

DESPRE UNIVERS, CONSTELAȚII ȘI INFINIT

|Sunt multe obiecte încă de descoperit pe cer cu telescopul – de la nebuloase, asteroizi sau comete.

Noile tehnologii precum All sky survey permit să ajungem tot mai departe și să explorăm necunoscutul. ‒ Voicu Teofil

Lui Teofil i-ar plăcea să meargă în Hawaii, Chile, Namib, acolo unde sunt condițiile cele mai bune pentru astrofotografie și pentru experimentarea științei astronomiei.

Cu o mașină a timpului…ar călători atât în trecut, cât și în viitor.

|Pe plan propriu, să trăiesc în trecut, să pot să descopăr eu invențiile prezentului… ‒ Voicu Teofil

Prin Voicu Teofil, adolescentul întors cu medalia de argint, astronomia dovedește că este o poveste cu stele norocoase și călăuzitoare, o fantezie ce permite visătorilor să viseze și să acceseze alte lumi.

Pe Teofil îl veți putea întâlni plimbându-se prin centrul vechi sau admirând grandoarea orașului de pe dealul Feleacului, acolo unde soarele apune doar pentru a promite noi răsărituri, cu zile magice.

Până data viitoare, gânduri senine.

Győrgydeak Patricia

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

1 COMENTARIU

  1. Articolul este minunat scris și arată multă sensibilitate ascunsă în spatele peniței și a subiectului prezentat. Felicitări autoarei!!!
    – Ochiul frumos vede tot lucrul frumos. –

Comments are closed.

Mai Multe

More article