Poveşti din ClujClujul vintageBiserica din Deal - cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj

Biserica din Deal – cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj

În anul 1790 negustorii de confesiune ortodoxă din Cluj au transmis Guberniului Transilvaniei solicitarea de a construi un locaș de cult ortodox care să deservească această comunitate formată în mare parte din boieri pribegi din Țara Românească și Moldova ori din comercianți români, greci și macedo-români, stabiliți de mult timp în oraș. Dispunându-se un recensământ al ortodocșilor clujeni, acesta a arătat că există 129 de persoane, construcția unei noi biserici fiind condiționată de existența a cel puțin o sută de enoriași.

Lucrările au început abia în 1795 și au fost finalizate în 1796, biserica fiind amplasată în partea sudică a vechilor ziduri ale orașului pe Ulița Grecilor/Ulița Bisericii Grecilor (Strada Bisericii Ortodoxe – denumirea actuală).

Construită în stil baroc târziu, biserica purtând hramul Sfintei Treimi a fost sfințită în ziua de Crăciun (1796) de preotul Ilie Fulea. Edificiul are lungimea de 19 metri, lățimea navei este de 9 metri, iar înălțimea turnului de 19 metri. Pronaosul dreptunghiular se continuă cu o navă octogonală completată de altarul semicircular în interior și poligonal în exterior. Pictura bisericii, vizibilă azi, a fost realizată în anii 1937 și 1950.

Din 1919 până în 1933, când a fost sfințită Catedrala Ortodoxă din Piața Avram Iancu, Biserica din Deal a îndeplinit rolul de catedrală episcopală.

Strada Bisericii Ortodoxe, inițial una periferică s-a extins până în vârful dealului Hajongard, unindu-se cu Strada Republicii, iar de-a lungul ei s-a dezvoltat începând din perioada interbelică o zonă elegantă, un cartier cu vile cochete.

 

Surse info: Gaal, György, Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural, Editura Tortoma /  Asociația Kolozsvár Társaság, Baraolt / Cluj-Napoca, 2014; Lukács, József, Povestea „orașului-comoară”. Scurtă descriere a Clujului și a monumentelor sale, Cluj-Napoca, 2005.

Surse foto: ro.wikipedia.org, Asociația Clujul de Altădată

#ClujulDeAltadata

Mai Multe

More article