Poveşti de călătorieBari. Locul unde iarna e aproape ca vara

Bari. Locul unde iarna e aproape ca vara

V-am mai zis că Italia este una dintre țările mele preferate și fără îndoială țara în care am călătorit cel mai mult. Se știe că nordul Italiei este mai occidentalizat și are multe influențe din țările cu care  se învecinează și este de asemenea zona cea mai dezvoltată și a Italiei.

Dar, dacă vrei să descoperi Italia cea adevărată și neatinsă de diverse înfluențe cultural-arhitecturale, atunci musai trebuie să mergi în sud. Acolo descoperi adevărata Italie, mai săracă ce-i drept, dar mult mai pitorească. Auzisem de orașul Bari, dar niciodată nu mi-a dat prin cap să îmi doresc să-l văd, fiindcă nu știam prea multe despre el, de fapt, mai nimic. Doar că e în sud, lângă călcăiul cizmei și că e la mare. Așa că, anul trecut am decis că e momentul să îl vizitez, mai ales că auzisem de la niște prieteni că e foarte frumos. Și, de ce să merg vara când e o căldură insuportabilă și e plin de turiști, mai bine să-l văd iarna. Așa că iată-mă la Bari taman de Crăciun.

Bari este un oraș în care s-a investit mult în ultimii ani pentru a fi transformat într-o atracție turistică. Dacă până nu demult era comparat cu Napoli la capitolul mizerie, acum Bari este o bijuterie de oraș, pus foarte bine în valoare. Centrul istoric nu e foarte mare și întreg orașul poate fi vizitat la pas într-o singură zi.

Atracția principală este cu siguranță Basilica San Nicola, unde sunt păstrate rămășițele Sfântului Nicolae, cunoscut la noi și ca Moș Nicolae. Biserica se află în centrul vechi și ca să ajungi la ea trebuie să străbați străduțele înguste și întortocheate tipic orașelor italiene. Dacă simți un miros pătrunzător de detergent pe stradă, să nu te miri fiindcă majoritatea celor care locuiesc în centrul vechi își întind hainele la geam.

Spuneam că Bari este la mare, așa că musai trebuie să te plimbi pe Lungomare, bulevardul de promenadă care merge pe lângă țărm și unde vei întâlni dimineața tineri care fac jogging sau care își plimbă câinele.

De câte ori am fost în Italia, nu știu de ce am avut senzația că oamenii duc o viață tihnită, lipsită de griji și că-i invidiez foarte tare pentru asta. Chiar și agitația și vânzoleala de la orele dimineții când magazinele se aprovizionează cu marfă și se deschid cafenelele este foarte naturală și te bine dispune. Poate pentru că e cald și soare?

Dacă vreți să faceți cumpărături în Bari, stați liniștiți că există și un bulevard plin de magazine luxoase și restaurante, Via Sparano di Bari, care pornește fix din fața gării centrale și merge până în Barivecchio-centrul vechi. Merită vizitată și Cetatea din Bari, și este imposibil să nu îți sară în ochi clădirea Teatrului Petruzzeli, al 4-lea ca mărime din Italia.

Și nu în ultimul rând trebui să vă mai spun că prețurile în Bari sunt mult mai mici ca în restul Italiei , atât la transport cât și la restaurante sau alte servicii.

 

Dan Izvoreanu

 

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)

Mai Multe

More article