Sunt cei ce adoră locurile, mâncarea, tradițiile românești, și sunt cei ce își iubesc atât de mult originile, încât vor să le păstreze într-o formă intactă, pentru a nu pierde esența și specificul unui moment, putând să o împărtășească, făcând astfel dăinuirea posibilă.
După aeroportul internațional din Cluj-Napoca, dacă virezi la dreapta, vei înainta către una dintre locațiile pitorești transilvănene în care există atelierul ce păstrează cu bucurie și mândrie momente valoroase din timpul și istoria noastră ‒ ASOCIAȚIA ASDR DEZMIR, Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale –ASDR Dezmir, locul în care revenim la origini prin diversele activități întreprinse de membri asociației.
Atelierul se află în incinta școlii, aspect ce leagă în mod vizibil trecutul (obiecte, acțiuni demult apuse precum olăritul, șezătorile, țesutul) cu viitorul (noile generații).
Uneori, idei și dorințe minore, se transformă într-un vast potențial de dezvoltare și expansiune. Așa, s-a înființat și asociația ASDR Dezmir, din dorința de a “păstra ceva din satul copilăriei noastre”, ne dezvăluie doamna Viorica Rusu, președinte ASDR, în timp ce rememorează clipele de început ale acestei inițiative.
2005 este anul în care mai multe familii, Fii ai satului Dezmir se unesc creând o asociație. În perioada 2008-2019, echipa ASDR reușește să acceseze proiecte europene care să valideze și să susțină ideile lor de a transmite parte din patrimoniul românesc, prin activități diverse ce împletesc trecutul cu prezentul. În anul 2010 ASDR Dezmir devine parte din asociația GAL Someș Transilvan, grupul de acțiune locală ce reunește reprezentanți ai sectoarelor public și privat cu reprezentanți ai societății civile din teritoriul a 12 comune.
Activitățile în atelier promovează tradițiile și reînvierea meșteșugurilor, iar olăritul, pictura pe lemn, cusătura tradițională, șezătorile, taberele de creație meșteșugărească și de relaxare prin joc, sunt doar câteva dintre acțiunile întreprinse de asociație de-a lungul timpului.
Observând dorința unui număr tot mai mare de persoane de a participa la aceste activități, asociația a desfășurat și cursuri de antreprenori în perioada 2010-2015 în sate din regiunile NV, Centru și NE, în cadrul unor proiecte POSDRU, pentru deschiderea unor mici afaceri care să promoveze cultura și tradiția rurală.
Întrucât primele tabere din 2014 au avut un real succes, acestea se continuă până în prezent. Elementul surpriză a fost faptul că membrii asociației au fost susținuți de-a lungul acestor tabere chiar de copiii deveniți acum adolescenți, care participaseră în anii anteriori.
Jocuri de mult uitate, precum De-a lapta, De-a bicile sunt jucate de generațiile tinere care sunt expuse la o formă tradițională de joc, comunicare și închegare a relațiilor.
Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale – ASDR Dezmir, a fost recompensată de copiii taberelor cu versuri de mulțumire și recunoștință pentru tot ce au experimentat în acest schimb cultural din atelier.
| Copiilor le place să simtă, să facă lucuri practice, să fie implicați în procese de creație, nu doar să asculte sau să învețe cum se face ceva. Aceștia au făcut un schimb de povești cu generații ce au trăit vremuri total diferite de perioada actuală. ‒ Viorica Rusu
Prin mirare, curiozitate și prietenie, elevii au descoperit răspunsul la întrebări precum: Cum vă înțelegeați dacă nu aveați telefon?, Unde țineați mâncarea pentru a nu se strica?, își amintește cu zâmbet președinta asociației.
Dorința doamnei Viorica Rusu este ca tot mai mulți tineri să se implice în păstrarea și promovarea tradiției. Simte o nostalgie, deoarece, „ fondatorii asociației ne-am implicat foarte tare sufletește și prin voluntariat în activitățile asociației dar, pentru tineretul din ziua de astăzi e mai greu să se implice deoarece e foarte ocupat pentru a dedica timp ducerii tradiției mai departe”.
Album cu poze vechi, carte de bucate tradiționale, manuale de meșteșuguri pentru copii, sunt doar câteva dintre realizările de până acum. Iar povestea continuă.
Vărzările, rămân plăcintele tradiționale preferate de doamna Viorica Rusu și le-ar oferi oricărei persoane ce le trece pragul atelierului. Poate vom afla și noi rețeta.
Un proiect ce a devenit mai amplu datorită nevoii oamenilor de a se conecta la autentic, simplitate și esență, ce se adresează generațiilor de la mic la mare, făcându-i pe toți să se simtă incluși și importanți.
| Deși satul s-a schimbat enorm, dorim să rămânem o comunitate unită, în care să existe mereu aspecte ce ne apropie. – Viorica Rusu
Tradiția, rămâne un semn de apreciere și respect pentru generațiile ce au trecut, dar și cele ce scriu istoria viitorului. Putem încuraja astfel de inițiative prin diverse modalități, pentru a nu lăsa tezaurul românesc să se piardă într-un abis al nepăsării și uitării.
Până să ajungeți în atelier, puteți păși virtual în el, găsind și mai multe informații la http://www.asdr.ro/.
Până data viitoare, gânduri senine.
Gyorgydeak Patricia
- Bilet spre MARTE, prin FICȚIUNE - 10 sept. 2024
- Perioada de Probă: O Fereastră de Oportunități și Provocări - 20 aug. 2024
- Opțiuni, alegeri și flexibilitate la vârsta pensionării - 18 iun. 2024