Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariArtista care pictează muzica

Artista care pictează muzica

Melissa S. McCracken din Kansas, SUA este o artistă mai puţin obişnuită.

Ea a devenit cunoscută pentru picturile inedite realizate pe baza unor melodii celebre, precum „Imagine” a lui John Lennon, „Little Wing” a lui Jimi Hendrix sau „Since I’ve Been Loving You” a celor de la Led Zeppelin.

Melissa, pur şi simplu, pictează ceea ce aude.

Ea are o trăsătură rară, cunoscută sub denumirea de sinestezie.

Melissa S. McCracken3

Această însuşire, foarte puţin cercetată de oamenii de ştiinţă, însă identificată la mai multe persoane, a fost definită, de către unii cercetători, drept tulburare sau boală.

Sinestezia este o împletire neobişnuită a simţurilor şi este datorată unor conexiuni atipice în anumite regiuni ale creierului.

Constă în capacitatea de a percepe sunetele drept culori sau gusturi, ori senzaţiile tactile drept sunete, gusturi sau mirosuri. Au fost identificate peste 60 de tipuri de sinestezie.

Dintre toate aceste disfuncţionalităţi ale creierului meu, cea mai minunată este aceea de a vedea muzica pe care o aud. Curge printr-un amestec de culori, împletituri de nuanţe, de mişcări, de forme schimbătoare (…) A avea sinestezie nu este deranjant ori derutant, ci adaugă o vibraţie unică lumii pe care îmi este dat să o experimentez.”(Melissa McCracken)

melissa-mcCracken2
Celebrităţi care au avut o formă de sinestezie: Vincent Van Gogh, compozitorul rus Nikolai Rimsky-Korsakov, Marilyn Monroe, Tori Amos, cântăreaţa galeză Marina Diamandis, scriitoarea Pat Duffy (autoarea unei cărţi despre sinestezie), Billy Joel, Geoffrey Rush, Avey Tare, Stevie Wonder, chitaristul Eddie Van Halen.

Alte personalităţi despre care se presupune că ar fi avut sau au vreo formă de sinestezie: faimosul compozitor Mozart, inventatorul Nikola Tesla, Victor Hugo, Ludwig Wittgenstein, Friedrich Nietzsche, Jimi Hendrix, Bob Dylan.

 

Monica Oprişe

Sursa: http://www.melissasmccracken.com/

 

Ultimele postari ale lui Monica Oprise (vezi toate)

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article