Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariAm ajuns prea departe pentru a renunța la ceea ce suntem

Am ajuns prea departe pentru a renunța la ceea ce suntem

Amsterdam, iarna anului 2018

Trenul a ajuns la destinație.

Una dintre cele mai frumoase gări din lume, o clădire veche, impozantă, care oferea o priveliște uluitoare chiar de cum ieșeai- biserici vechi, un canal cu o mulțime de bărci, copaci cu lumini sclipind în razele soarelui, un pod care era traversat de multe persoane care fie treceau sau făceau doar fotografii și un restaurant alb foarte cochet, chiar în stânga Gării Centrale, numit Loetje.

Afară, era destul de rece pentru a fi iarnă, dar zăpada nu acoperea încă acoperișurile clădirilor.

Restaurantul promitea o priveliște spectaculoasă, așa că am traversat strada și am plecat într-acolo pentru a savura o cafea.

Impresionant- mișcarea oamenilor, apa lină a canalelor, clădirile colorate și sunetul pescărușilor- făceau ca orașul să fie magic. Loetje, un loc călduros, cu multă lumină, mirosuri ce-ți încântau simțul olfactiv și gustări apetisante.

Deoarece priveliștea părea o carte poștală, am decis să stau lângă fereastră.

Lângă mine se afla o doamnă elegantă, cu o înfățișare frumoasă, dar un aspect era intrigant, deoarece părea să aștepte pe cineva, pentru că în fața ei mai avea o altă cafea și o altă bucată de tort, deși nu era nimeni.

Recunosc, și eu aș putea mânca două felii de tort.

În timp ce sorbea destul de tare din cafea, privirea noastră s-a întâlnit pentru o clipă. După câteva secunde, stăteam de vorbă cu ea, ca și când am fi fost vechi cunoștințe.

Soția unui diplomat american, avea obiceiul să vină aici în fiecare dimineață- să își bea amintirile, cu un gust de cafea și să mănânce tortul preferat al ei și al soțului său.

Zâmbea încontinuu, iar chipul ei radia o lumină pe care nu o întâlnisem prea des.

Călătoria și stabilirea obiectivelor se aseamănă, așa-i?!

Ai acea dorință puternică, arzătoare, de a călători și te simți oarecum neliniștit și neobosit în privința realizării obiectivelor.  Explorarea noilor orașe, diverselor țări, culture, a mâncării, precum și a diferitelor trăiri, emoții, este ceva ce nu se va demoda niciodată…

Călătoria înseamnă nerăbdarea de a ajunge la destinație, stabilirea obiectivelor înseamnă așteptarea rezultatelor.

Când mă gândesc la anii din tinerețe, îmi dau seama că viața a fost atât de frumoasă, intensă, și pentru că îmi fixam mereu obiective- în ajunul fiecărui An Nou, chiar înainte ca ceasul să bată ora 12. Luam întotdeauna o bucată de hârtie și le notam. Credeam. Au fost obiective mai mici și obiective semnificative, dar mi s-au creat oportunități  pentru a le atinge pe amândouă. Și am muncit pentru a le îndeplini.

Nu știu dacă au fost sau nu minuni, dar toate s-au adeverit. Tu crezi în miracole? Ar trebui !

Ei bine, viața merge cam  așa … când ești tânăr, ai energie, pasiune și dorința de a accelera pedala, iar acum, uită-te la mine…stând  aici și doar bucurându-mă de lucrurile mici, admirând, în timp ce beau cafeaua, toți oamenii care se plimbă și turiștii nerăbdători,  care urmează să traverseze  canalele, cu bărci.

Viața este despre echilibru și armonie.

Să faci și să fii în același timp- să faci și să fii, fără urmă de regrete și, crede-mă, când vei fi bătrân, vei zâmbi la toate amintirile tale!

Dragii mei, nu luați viața prea în serios, bucurați-vă mereu, faceți  haz de voi, lucrați, călătoriți, mâncați bine, dar nu foarte mult, faceți ca fiecare zi să conteze, aveți curaj să acționați, angajați-vă  în a face ceea ce vă doriți, nu renunțați atunci când nu ați ajuns încă la destinație, fiți drăguți și amabili cu ceilalți, deși nu toți vă vor înțelege, îmbrăcați-vă frumos, să vă impresionați pe voi înșivă, nu pe alții, acționați cu recunoștință și bunătate, încercați să faceți întotdeauna  puțin mai mult decât ceea ce pare că ați putea, faceți-vă prieteni, lăsați-i, dacă nu se mai potrivesc cu valorile voastre și închideți uși dacă trebuie, deschideți altele noi, nu ezitați, viața cam despre asta este … despre schimbare.

Schimbarea, singura constantă din viață.

Curajul și angajamentul sunt cei doi ghizi care m-au adus aici – o viață fericită, o căsătorie semnificativă și amintiri frumoase de retrăit.

O, da, timpul trece tot mai repede, uită-te la mine, beau liniștită cafeaua de dimineață și mai am timp și de una pentru soțul meu. Știi?! …obișnuiam să râdem foarte mult și am împărtășit sentimente, experiențe și chiar și tortul lui preferat de lămâie – pentru că da, uneori, îi furam o bucățică.

Călătorește cât poți de mult, cu oameni care îți înțeleg modul de a fi și nu uita să imortalizezi cele mai prețioase momente. Fă ca fiecare clipă alături de cei dragi să conteze, pentru că odată … o vei retrăi și vei zâmbi din nou. „

Telefonul meu sună. Prietenii mă așteptau nerăbdători să începem explorarea orașului.

Uitasem de timp și de prietenii mei.

Cluj-Napoca, iarna anului 2019

Bătrâna elegantă este încă aici, cu mine. O păstrez în amintirile mele și acum, când un an nou este pe cale să înceapă. Nu voi uita să stabilesc obiective, în timp ce mă voi bucura totodată și de trecerea anilor.

A fost ca una dintre acele zâne – bună, înțeleaptă  și magică.

Citind, călătorind, experimentând și cunoscând persoane, regăsindu-ne în contexte diferite, ne putem schimba perspectiva asupra vieții.

Voi lua cu mine pentru anul următor, acestea… stabilește obiective, crede în tine, dar nu te lua prea în serios, nu îți pierde simțul umorului, cei 3R ne ghidează mereu: relațiile, responsabilitatea și reverența pentru viața în sine, curajul te va duce acolo unde visezi să ajungi, fie ca obiectiv, fie ca destinație de călătorie și nu în ultimul rând … CREEAZĂ EXPERIENȚE MINUNATE PENTRU AMINTIRI EXTRAORDINARE.

Călătoria este experiența care ne întristează atunci când s-a terminat.

Călătoria este modul prin care ne îmbogățim trăirile.

Călătoria este un mod de a ne mulțumi nouă înșine.

Călătoria este un mod de a împărtăși.

Călătoria este un mod de a fi recunoscător.

Călătoria este Viață.

Gyorgydeak Patricia

Ultimele postari ale lui Patricia (vezi toate)

Mai Multe

More article