Alchimia unei vieți cu SENS

Inya Șerban-Succesul începe din imaginația ta

Ultimele două luni din an, învăluite în miros de dovleac, scorțișoară și mere răsfățate de vanilie, sunt un festin pentru suflet și o încântare pentru vizual-de la arămiul frunzelor ce se lasă dezmierdate de razele fugare, sunetul picurilor de ploaie ce spală și reînnoiesc, la bucuria de a te plimba prin orașul plin de lumini și decorațiuni, ce se pregătește împrună cu tine, pentru sărbătoare.

Simțim cum se termină o perioadă, pentru a o lua cumva, de la un…altfel de început. Tranziția se face mai lent sau mai brusc, însă, după magia creată în luna decembrie, anul ce urmează, se dorește mereu, mai trăit și mai savurat.

Această perioadă este conturată de revizuirea a ceea ce a fost și setarea noilor intenții, iar asta, mă trimite cu gândul la Inya Șerban, un ilustrator cu care astăzi, musai să vă fac cunoștință.

Ușa se deschide, iar Inya mă primește cu dorința de a povesti și a împărtăși.

Ceaiul aburind ne așteaptă, dar, până să ajung la el, zăresc spațiul de lucru al Inyei, o masă plină de creioane, hârtii, sticle de cerneală, o zonă mistică, acolo unde magia și creația sunt prietene, inspirându-i o sumedenie de personaje și idei pentru ilustrații.

Pentru a avea un an diferit și mai generos, este necesar să dezvoltăm un simț imaginar mai complex, așa că Inya, se așază la masă și îmi dezvăluie părți din background-ul vieții artistice ce fac din imaginație, realitate.

BĂI, EȘTI NEFERICITĂInya Șerban

 O semință de dovleac, iese dovleac, oriunde ai planta-o.

Așa și Inya, a devenit ilustrator- ceea ce îi era menit să devină, indiferent de contextul social și norme.

Urmând clișeele sociale și culturale pentru a se conforma unei realități ce simțea că nu o împlinesc, la un moment dat, s-a oprit și și-a spus băi, ești nefericită, tre’să faci ceva.

Așa că, nu a mai ajuns un manager cum se dorea de către alții a fi, ci un ilustrator de succes, al cărui curaj al deraierii de la previzibil, este răsplătit prin colaborări și comenzi.

Dacă, înainte de a-și descoperi vocația, irosea oarecum timpul, acum, simte că nu are destule ore pentru a trăi, atât de pline și intense îi sunt zilele.

Pentru a ajunge să trăiască în deplinătatea  ființei, ea a început prin a decompune ceea ce își dorea, făcând schimbări în alegeri și priorități.

Acum, dacă dați un scroll pe pagina de instagram inyasart, veți confirma că da, a ajuns să facă ceea ce îi place și cum, un simplu moment de reflecție asupra ceea ce faci, îți poate scăpa clipele de la a se altera.

IUBESC TOAMNA CU AL SĂU VEȘMÂNT, SUNETUL FRUNZELOR ȘI DOVLECIIInya Șerban

Oare, dacă dovleacul Pumpkin Jackie-personajul ei îndrăgit, ar putea vorbi, ce ne-ar povesti despre experiențele și trăirile unui ilustrator?!

O susținătoare a dezvoltării imaginației și creativității, Inya consideră că ne construim imaginea limitativ, ciopârțindu-ne în acest fel personalitatea.

Societatea ideală pentru ea, este una în care acceptarea unicității fiecăruia dăinuie, prin învățarea abilităților unul de la celălalt, prin împărtășire și deschidere.

Cea mai grea schimbare vine atunci când decizi ferm să fii tu însuți, autentic în trăiri, exprimare și interacționare.

Crede că dacă sistemul de învățământ ar aborda individul în manieră amplă, acesta nu s-ar trezi un adolescent aplatizat, ci, unul cu abilități utile pentru a trăi în prezent.

Deși susține că nu este super-organizată, ordinea se reflecta în spațiul călduros, artistic al casei și pe biroul unde ilustrațiile și instrumentele de lucru se regăseau.

Zilele ei încep așadar, cu setarea intenției, în mirosul încântător și delicios al cafelei.

O fac fericită câinii, pisicile, lucrurile simple, precum și ustensilele necesare de care dispune, pentru a tranfera idei din imaginar, pe hârtie, în concret.

Nu are studii în domeniu, însă talentul ei e dovada că nu studiile te fac să devii ceea ce ești, ci vocația pe care, fă cumva, să o asculți.

De la alb și negru, acum ilustrațiile îi sunt pline de culoare, asemenea unui alfa și omega ce își găsește echilibrul și armonia, prin experimentare și schimb de informație, aducând astfel, diversitate dualității moncrome.

Chiar dacă, pentru mulți, ilustrația este încă privită ca ceva ușor, pueril, adresat copiiilor, Inya a străpuns această barieră, fiind un creator vizual în proiecte ce implică oameni mari.

Apariții la Muzee de Artă, în Dictatura Gastronomică-Cartea de Bucate, diversele colaborări naționale și internaționale,  o fac să continue și să își elimine îndoielile despre ea și despre artă.

Procesul creativ este influențat de stare, dar, orice ar fi, keep going, nu te opri, asta își spune mereu.

Crede în starea de colegialitate și nu în concurența acerbă, de aceea ar vrea să vadă mai multă cooperare și mai multe festivaluri de ilustrație, ca în afară.

O motivează și inspiră discursul lui Neil Gaiman, Art matters, făcând-o să își costruiască cotidianul pe dorințe.

Spirit liber, ar vizita Japonia și Țările Nordice pentru tipul de cultură de acolo, și, dacă ar putea întâlni un artist contemporan, ar vrea să stea față în față cu Murakami.

Pe lângă toamnă și dovleci, Inya iubește și sărbătorile de iarnă, iar un zâmbet va apărea, atunci când îl veți vedea pe Pumpkin Jackie, pregătit de sărbătoare.

Sărbătorile de iarnă, sunt așteptate cu dorința de a-i vedea pe toți ai săi reuniți, cuibăriți la căldură, ascultând colinde și depănând amintiri.

Ne dorește tuturor, să putem păstra de-a lungul anului, această căldură emoțională pe care o are spriritul Crăciunului, pentru ca ea să devină de la an la an, tot mai solidă și puternică.

Găsindu-și drumul pe care să meargă, acum, zilele sunt trăite cu intenție, fără a mai exista timp mort, deoarece, când nu este cu creioanele în mână, se ocupă de alte proiecte personale, ce îi fac un upgrade dezvoltării și vieții.

Așadar, artistul Inya Șerban, o dovadă umană că, viața noastră poate fi o poveste, dacă lăsăm magia intuiției și talentele înnăscute să coloreze suprafața unui eu pierdut în ce vor alții.

 

Până data viitoare, trăiți cu imaginație și gânduri senine.

Gyorgydeak Patricia©

Ultimele postari ale lui Patricia (vezi toate)

Mai Multe

More article